• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišja groznica u Semberiji

U Semberiji je nakon decembarskih poplava u jednom dvorištu otkriveno šest slučajeva oboljenja svinja od leptospiroze (mišje groznice).

 Mišja groznica u Semberiji  Izvor: MONDO

Direktorka Veterinarskog zavoda "Teolab" iz Dvorova Novalina Mitrović je rekla da su pacovi prenosioci bakterije koja mišiju groznicu izaziva i kod ljudi, te upozorila da je, zbog toga, potrebno temeljno i pojačano pranje sezonskog povrća - salate, luka, špinata i ostalog povrća.

Ona je rekla da se uzročnik mišje groznice - leptospira prenosi vodom za navodnjavanje i napajanje životinja, zbog čega je potrebno obratiti posebnu pažnju na arterske bunare.

"U arterskim bunarima potrebno je uraditi analizu vode i obavljati deratizaciju u seoskim domaćinstvima, sve u cilju zaštite i životinja i ljudi'', istakla je Mitrovićeva.

Najbolji način borbe protiv ove pojave, dodala je ona, jeste trovanje glodara i pojačano pranje ruku i povrća.

"Dobro treba povesti računa o pranju ovih proizvoda, jer se nikad ne zna da li je urađena adekvatna deratizacija i dezinfekcija. Realno nije ni bilo moguće obuhvatiti cijelo poplavljeno područje", rekla je Mitrovićeva, koja je veterinar-epidemiolog.

Ona je napomenula da velika količina vlažnosti zemljišta i đubrišta pogoduje širenju leptostire, i da je ispitivanje prisustva leptostiroze urađeno upravo imajući u vidu da su bile poplave, iako se one rade tek kad se pojave neka oboljenja kod životinja, tipa pobačaja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE