• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mještani Stričića piju otopljen snijeg

Mještani većeg dijela Stričića su više od mjesec u agoniji jer nemaju vode ni za piće ni za stoku.

 Mještani Stričića piju otopljen snijeg Izvor: MONDO

Pijemo otopljen snijeg, a stoku napajamo na lokvama. Odjeljenje za Civilnu zaštitu nas je obmanulo jer je obećalo još u prošli ponedjeljak dovesti 15 cisterni sa vodom, ali nisu još iako je svako domaćinstvo za prevoz platilo po 40 KM.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" predsjednik mjesne zajednice Stričići Ranko Sladojević.
“Ne znamo više šta da radimo. Juče sam zvao šefa Civilne zaštite i neko od njih mi je rekao da te cisterne nećemo ni dobiti jer su oni bili u Stričićima i vidjeli da još ima snijega, a samim tim i vode. Nije mi jasno kako su oni mogli zaključiti da ima vode, a da naše bunareve nisu ni pogledali “ ističe Sladojević.

Dodao je da je snijega sve manje, a i lokve sa kišnicom polako presušuju.
“ Naši bazeni i bunarevi u kojima se sakupljala kišnica odavno su presušili. Imam 17 goveda i to je veoma teško napojiti. Svaki dan moram da idem u centar Stričića, gdje postoji manji vodovodni sistem i dovozim po 1.000 litara vode” naglasio je Sladojević.

Ekipa "Glasa Srpske" zatekla je staricu Ljubu Sladojević kako sa kantom stoji ispod krova i čeka da se otopljeni snijeg slije kako bi to koristila za piće.

“To nam je jedina voda za piće. Vi, kada biste je sada probali, ne biste je mogli piti, ali mi smo navikli, šta ćemo kad drugu vodu nemamo. Najveći problem mi je to što imam dosta stoke, a teško je naći vodu za nju” kaže Sladojevićeva.

Milan Lazičić iz zaseoka Lazičići, koje pripada MZ Stričići, kaže da ima oko 200 ovaca i deset goveda i ne zna kako više da riješi problem nedostatka vode.

“Otkad znam za sebe mi mučimo muku sa vodom, a nikad niko nam nije poslao nijednu cisternu vode pomoći. Ove godine su bazeni sa kišnicom rano presušili i ne znam više šta ćemo” ogorčen je Lazičić.

Mještanka zaseoka Savanovići Jelena Savanović kaže da su prije desetak dana dali novac da im dovezu vodu u cisternama, ali je još nisu dobili i ne znaju zašto.

“Veoma teško je u 21. vijeku živjeti bez vode. Nemamo ni mi šta da pijemo, a kamoli stoka. Mašinu ne mogu da uključim da veš operem, patimo se” naglašava Savanovićeva.

U Odjeljenju za Civilnu zaštitu su nam rekli da nije tačno da su Ranku Sladojeviću rekli da im neće poslati vodu.

“U toku je procedura i mještani Stričića će za koji dan dobiti cisterne sa vodom” rekli su kratko u Odjeljenju za Civilnu zaštitu.

Skupe cisterne

Više od 80 odsto stanovnika Stričića nema vodu, a ova MZ trenutno broji oko 100 stanovnika. Izgrađen vodovodni sistem postoji samo u centru. Cisterne za vodu koštaju 200 KM, a jednom domaćinstvu mogu da budu četiri-pet dana. To nam je preskupo da plaćamo pa zato od grada tražimo da nam pomognu u plaćanju jednog dijela za cisterne - kaže Sladojević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE