• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dupli poraz Tužilaštva BiH

Istina o zastrašivanju svjedoka i iznuđivanju svjedočenja na kojima se temelji mit o srebreničkom zločinu uzdrmala je Sud BiH u Sarajevu.

 Dupli poraz Tužilaštva BiH Izvor: MONDO

Zaštićeni svjedok u slučaju protiv Duška Jevića i ostalih koji se terete za "genocid" u Srebrenici priznao je u sudnici da su njegove izjave bile lažne i iznuđene.

"Svjedok" je rekao da su iskazi koje je do tada davao bili lažni i da je optužene za zločin u Kravici teretio protiv svoje volje i bez stvarnih saznanja o njihovoj krivici, jer je bio podvrgnut neizdržljivim prijetnjama i ucjenama istražitelja Tužilaštva BiH u tom predmetu Bajra Kulovca.

Zaštićeni svjedok tužilaštva je tačku po tačku negirao sve ključne tvrdnje iz ranijeg lažnog iskaza koji je, tvrdi, bio prisiljen da potpiše.

Karganović, koji je predsjednik nevladinog udruženja Istorijski projekat Srebrenica iz Holandije, očekuje da glavni tužilac BiH Milorad Barašin hitno otvori internu istragu o ovom slučaju i upozorava da je zadatak domaće i međunarodne javnosti da se preispita vjedodostojnost svih dosadašnjih svjedoka u slučajevima koji se odnose na Srebrenicu.

Karganović navodi i sličan slučaj u predmetu protiv Pelemiša i Perića koji se terete za "genocid", na osnovu svjedočenja Dražena Erdemovića o pogubljenju 1 200 zarobljenika 16. jula 1995. godine u Pilici.

Njegovu izjavu, međutim, ne podržavaju podaci vještaka i raspoloživi forenzički dokazi za Pilicu.

Vještak sudske medicine Ljubiša Simić na osnovu rezultata ekshumacije primarne grobnice u Pilici tvrdi da ona sadrži između 115 (po njemu) i 124 (po vještaku Tužilaštva Rifatu Kešetoviću) pogubljenih lica. Još 32 lica u četiri grobnice iz kompleksa Čančari cesta mogli bi biti iz Pilice, zato što su bili povezani s njom DNK podudarnošću. Ali tih oko 150 pogubljenih daleko je ispod broja od 1 200 na kome inistira Tužilaštvo, ukazao je Simić.

"Ogroman raskorak između stanovišta tužilaštva i odbrane kada je riječ o broju žrtava na ovom stratištu značajan je ne samo u smislu cifara, već i simbolički. Od svih mjesta pogubljenja vezanih za Srebrenicu, Pilica je relativno najbolje dokumentovana. Svako ozbiljnije urušavanje srebreničke priče u vezi sa Pilicom nužno se odražava na vjerodostojnost srebreničke priče u cjelini", zaključio je pravni ekspert Stefan Karganović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE