• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Zakon za bolji položaj penzionera

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj izjavio je da Narodna skupština treba da usvoji novi zakon kojim će biti pooštreni uslovi odlaska u penziju.

 Novi Zakon za bolji položaj penzionera Izvor: MONDO

"U tom dijelu će i u budžetu Srpske morati da bude obezbijeđeno više novca za socijalnu stranu penzija", rekao je Rakulj na Skupštini Udruženja penzionera u Šamcu, podsjećajući da je Vlada RS obećala da će povećati penzije do kraja juna.

Prema njegovim riječima, paralelno uz to ide i Zakon o pravima boraca koji će dobrim dijelom preuzeti dio obaveza iz penzijskog osiguranja.

Rakulj je naglasio da će penzioneri ostati pri stavu da uz 40 godina radnog staža, drugi uslov za odlazak u penziju bude najmanje 60 godina života i za žene i muškarce.

"Svima koji ispune oba uslova penzija u prosjeku ne smije biti manja od 60 odsto prosječne plate iz prethodnog obračunskog perioda, a minimalna penzija zarađena za 15 ili 20 godina staža ne može biti manja od 25 odsto prosječne plate u RS za prethodni obračunski period", naveo je Rakulj.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić rekao je da će opština i ove godine, kao i prethodne, izdvojiti 35.000 KM iz budžeta za najugroženije penzionere.

Skupština Udruženja penzionera usvojila je danas izvještaj o radu za 2010. godinu, finansijski izvještaj i plan za 2011. godinu.

Na sjednici je ocijenjeno da je rad penzionera u prethodnom periodu bio zadovoljavajući, ali da su penzioneri najugroženija kategorija ne samo u Šamcu, već u cijeloj Srpskoj, pogotovo oni koji primaju minimalne penzije.

Prema podacima šamačkog Udruženja penzionera, na području ove opštine žive 2 064 penzionera, od kojih 916 žive u gradu, a 1 148 u selima. Minimalnu penziju od 160 KM prima 50 odsto penzionera, a 70 odsto ih je ugroženo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE