• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendum u Srpskoj o priključenju NATO-u

Predsjednik RS prenio ruskom premijeru Putinu stav RS da će odluka o eventualnom priključenju NATO-u biti donesena na referendumu.

 Referendum u Srpskoj o priključenju NATO-u Izvor: MONDO

"Mi smo mogli da kažemo naš jasan stav o tome da će odluka o eventualnom priključenju NATO-u biti donesena na referendumu koji će sigurno biti raspisan u RS u momentu kada bude potrebno da se odluči. O tome će odlučiti narod i to će biti obavezujući stav za političare iz RS, a to znači da će se taj stav reflektovati i na organe BiH", rekao je Dodik u Beogradu novinarima iz RS nakon sinoćnjeg sastanka sa Putinom.

Prema njegovim riječima, o svakoj takvoj odluci moraće da odluči parlament.

Dodik je rekao da stav Rusije veoma jasan, odnosno da Moskva nije za proširenje NATO-a, jer smatra da to ugrožava njene strateške interese.

Na sastanku sa Putinom u Beogradu u delegaciji RS, koju je predvodio Dodik, bili su premijer Srpske Aleksandar Džombić i ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

Putin je juče posjetio Srbiju gdje se sastao sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsjednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović, kao i sa šefovima poslaničkih grupa Skupštine Srbije.

Putin: Došlo vrijeme za tranziciju OHR-a

Premijer Rusije Vladimir Putin prenio je predsjedniku RS Miloradu Dodiku stav da je došlo vrijeme za tranziciju OHR-a, da se Dejtonski sporazum mora poštovati, kao i da svaka vrsta dogovora u BiH mora da bude bez nametanja sa strane.

"Razgovarali smo o nizu pitanja. Putin se interesovao o političkoj situaciji u BiH i o Dejtonskom sporazumu. Raduje nas i dijelimo stav Rusije o pitanju Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik koji je na sinoćnjem sastanku sa Putinom u Beogradu predvodio delegaciju iz RS u kojoj su bili i premijer Aleksandar Džombić i ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

Dodik je novinarima iz RS rekao da je zadovoljan sastankom sa Putinom, da je sastanak bio veoma dobar i uspješan, te da se vidjelo da ruski premijer poznaje situaciju i u RS i u BiH, u cjelini.

"Njegova posvećenost očuvanju Dejtonskog sporazuma za nas je veoma važna, kao i njegovi stavovi o razvoju situacije po pitanju OHR-a. Sada postoji još jače uvjerenje da smo na zajedničkom putu oko tih pitanja", istakao je Dodik.

Navodeći da su odnosi RS i Rusije veoma dobri i na kulturnom i na obrazovnom planu, Dodik je rekao da se u RS radi na formiranju ruskog univerziteta.

Predsjednik RS je rekao da je sa ruske strane dobijena ponuda da se u jednoj banci i preduzeću stipendiraju po dva studenta iz RS u oblasti finansija, za potrebe bankarskog sektora, kao i u oblasti tehničkih nauka za potrebe naftne industrije, a od kompanije Zarubežnjeft stigla je ponuda da se stipendira školovanje u Rusiji jednog broja studenata iz RS.

"Južni tok" i kroz Srpsku

Srpska će sigurno biti uključena u izgradnju gasovoda "Južni tok", kojim će biti obezbijeđeno milijardu i po kubika gasa godišnje.

Dodik je sinoć rekao novinarima u Beogradu da je Rusija, pored Srbije, jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera RS, gdje ima velika kapitalna ulaganja.

On je podsjetio da je ruska kompanija "Zarubežnjeft" privatizovala naftnu indistriju u Srpskoj i naveo da slijede ulaganja u modernizaciju tog sektora.

Predsjednik Dodik je naveo da je sa šefom ruske Vlade razgovarao o ubrzanju druge tranše ulaganja, te dodao da u aprilu u nadležnim bankarskim strukturama treba da bude donesena odluka i odobrena sredstva da bi otpočela konačna modernizacija naftnog sektora i proizvodnja 4,2 miliona tona nafte.

Dodik je napomenuo da je sa Putinom razgovarao i o realizaciji projekta koncesije za ispitivanje nalazišta nafte u Srpskoj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE