• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eko incident: Bijela pjena prekrila rijeku Bosnu

Na području Opštine Doboj Jug novi eko incident na rijeci Bosni. Otpadne materije došle iz postrojenja fabrike "Natron" iz Maglaja.

 Eko incident: Bijela pjena prekrila rijeku Bosnu Izvor: MONDO

Otpadne materije primijećene na površini rijeke Bosne kod Doboja došle su iz postrojenja fabrike "Natron" iz Maglaja u Federaciji BiH, potvrđeno je Srni u Upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske.

Zbog prijave predstavnika "Udruženja ribara Doboj" i načelnika opštinskog Odjeljenja za inspekcijske poslove, republički inspektori danas su kontrolisali i utvrdili da na području dobojske opštine više nema pjenušave materije nepoznatog porijekla.

"Uvidom na licu mjesta utvrđeno je otpadna materija nije prouzrokovala pomor ribe", naveo je glavni republički vodoprivredni inspektor Miroslav Tanasić.

Zbog predostrožnosti je dogovoreno da radnici dobojskog "Vodovoda" analiziraju vodu iz vodozahvatnog bunara i da tokom narednih 10 dana bude izvršeno uzrokovanje praćenjem hemijskih i biohemijskih parametara.

Ako analiza pokaže eventualno odstupanje od dozvoljenih vrijednosti inspektori će biti odmah obaviješteni s ciljem provođenja daljih mjera zaštite građana, navode u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Dobojska inspekcija preporučila je građanima da ne koriste vodu iz gradskog vodovoda dok ne stigne mišljenje republičkog inspektora.

Na osnovu informacije opštinske Službe civilne zaštite Doboj – jug alarmirane su nadležne službe civilne zaštite, jer je jutros oko osam sati, na dijelu rijeke Bosne u dijelu kojim protiče kroz ovu opštinu, primijećena veća količina nepoznate bijele pjenaste materije, koja je zahvatila gotovo svu površinu rijeke, piše sarajevo-x.com.

Nakon izlaska stručnih ekipa na teren i prvih pregleda "pretpostavka je da se radi od ispuštanju otpadne vode iz taložnih bazena iz preduzeća Natron-Hayat u naseljenom mjestu Kosova kod Maglaja", navodi se u saopštenju Kantonalne direkcije civilne zaštite ZDK.

Odmah nakon dojave o ovom incidentu obavješteni su Mirsad Nazifović, inspektor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save Sarajevo, kantonalni vodni inspektor Nijaz Mačak, kao i zenička ispostava Agencija za vodno područje rijeke Save.



Nadležni inspektori su upućeni na lice mjesta i preduzeće se sve što je potrebno kako bi se ustanovilo da li se radi o štetnim materijama, koje mogu ugroziti stanovništvo ili životnu sredinu na ovom području i nizvodno od mjesta na kojem je primjećena ogromna količina pjenaste materije.

Načelnik dobojskog opštinskog Odjeljenja za inspekcije Slavko Kovačević rekao je Srni da je Bosna zagađena i u blizini bunara koji vodom za piće snabdijevaju stanovnike Doboja.

"Vodovod" u Doboju još se nije oglasio o ovom problemu, a dobojska inspekcija preporučuje građanima da ne koriste vodu iz gradskog vodovoda dok ne stigne mišljenje republičkog inspektora o koncentraciji štetnih materija.

(MONDO, foto: ZEDA)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE