• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riješiti pitanja državne pomoći i popisa stanovništva

U BiH je potrebno što prije sprovesti presudu Evropskog suda u predmetu "Sejdić i Finci" i riješiti pitanja državne pomoći i popisa stanovništva.

 Riješiti pitanja državne pomoći i popisa stanovništva Izvor: MONDO

Rekao je to predsjednik RS Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Mevlutom Čavušogluom.

"Ako bi ta pitanja riješili i formirali vlast na nivou BiH, zemlja bi u narednom periodu mogla aplicirati za kandidatski status u EU, ali to isključivo zavisi od domaćih političkih predstavnika", rekao je on.

Dodik je istakao da Republika Srpska želi da bude proveden popis stanovništva u BiH u kome mora biti jasno viđena popisna kategorija koja se zove "Republika Srpska".

"Nijedan zahtjev Eurostata ne odbijamo, ali isto tako određene stvari koje nisu zabranjene treba da se ugrade u popis stanovništva", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je da je RS spremna da provede presudu u predmetu "Sejdić i Finci". "Presudu želimo da provedemo na način da se nacionalni ekskluzivitet eliminiše iz Ustava BiH, ali nismo u mogućnosti da idemo u neke masovne ustavne promjene", pojasnio je Dodik.

On je napomenuo da je Srpska spremna da prihvati da se strukturisanje vlasti u BiH do 2015. godine obavlja po popisu iz 1991. godine, a da se nakon toga formira prema posljednjem popisu.

Dodik je istakao da, zbog nekonstituisanja vlasti na nivou BiH, postoji zastoj u formiranju delegacije BiH u Savjetu Evrope, te da zbog toga može potpasti pod određene vrste sankcija.

"U BiH konačno treba da riješimo određena pitanja koja su već dugo na dnevnom redu", rekao je Dodik.

Čavušoglu je ocijenio da se u BiH osjećaju određene posljedice zato što na nivou zemlje šest mjeseci nije formirana vlast.

"Nisam pristalica bilo kakvih sankcija, ali BiH sama sebe izoluje od saradnje sa drugima. Međutim, ako ne bude napretka u BiH, moraće se razmatrati i moguće sankcije", rekao je Čavušoglu.

On je napomenuo da BiH dugo niko ne predstavlja u različitim tijelima Savjeta Evrope.

"Savjet Evrope, nakon uspostavljanja vlasti, očekuje širi reformski paket u BiH jer se moraju ispuniti određeni uslovi koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Čavušoglu.

On je naglasio da je za dugoročne reforme potreban širi konsenzus u BiH. Čavušoglu je izrazio nadu da će vlast na nivou BiH biti uskoro formirana i čestitao Dodiku za konstruktivan doprinos u uspostavljanju vlasti u Republici Srpskoj.

Odgovarajući na pitanje Srne da li će Savjet Evrope tretirati pitanja koja se odnose na kršenje ljudskih prava u Federaciji BiH, Čavušoglu je rekao da Savjet Evrope ne podržava bilo kakve vrste diskriminacija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE