• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stalna borba protiv korupcije i kriminala

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Mirko Lujić izjavio je da SIPA intenzivno provodi antiterorističke aktivnosti.

 Stalna borba protiv korupcije i kriminala Izvor: MONDO

U njih je, na nivou BiH, potpuno uključena Jedinica za specijalnu podršku, u saradnji sa drugim policijskim agencijama.

Lujić je pojasnio da je prvi tim Jedinice za specijalnu podršku SIPE specijalizovan za antiterorističku djelatnost, te dodao da SIPA ni u jednom momentu nije prekinula svoju osnovnu nadležnost - istrage iz krivičnih djela iz nadležnosti Suda BiH i prikupljanje informacija u vezi sa terorizmom.

On je istakao da su događaji u Bugojnu i velika količina oružja i eksploziva pokazali da su tačne procjene SIPE od prije dvije godine da se određene radikalne religiozne grupe mogu iskoristiti za vršenje terorističkih akata, te poručio da sve policijske agencije i institucije u BiH moraju udružiti napore kako bi suzbili to zlo.

Tokom druženja novinara sa pripadnicima Jedinice za specijalnu podršku u sklopu kampanje "Jači, brži, bolji", Lujić je obećao da će, uz podršku vlasti, ovoj elitnoj jedinici pokušati da obezbijedi adekvatne uslove za rad.

"BiH se kroz budžet opredijelila da u naredne dvije godine podrži izgradnju novog objekta za ovu jedinicu. Prije toga imamo da uradimo još dosta posla", rekao je Lujić.

Komesar Policijske misije EU u BiH (EUPM) Štefan Feler naglasio je da ne postoji nijedna zemlja koja nije izložena prijetnjama od terorizma, organizovanog kriminala i korupcije.

On smatra da kroz agencije za provođenje zakona i pravni sistem treba ugraditi preventivni sistem protiv ovih negativnih pojava.

"EUPM-u i drugim međunarodnim partnerima izuzetno je stalo da pomognemo u daljem osposobljavanju svih agencija za sprovođenje zakona kako bi se borili protiv terorizma, korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Feler.

On je istakao da SIPA ima veliku ulogu u povećanju kapaciteta za borbu protiv različitih oblika kriminala, te posebno priznanje odao Jedinici za specijalnu podršku.

"Radi se o najjačim momcima koji provode akcije i koji silu primjenjuju samo u izuzetnim situacijama i na najodgovorniji način. To je upravo ono što stoji iza slogana 'Brži, jači, bolji'. Drago mi je da mogu pomoći SIPI i ovoj jedinici u demonstraciji njihove sposobnosti", izjavio je Feler.

Tokom prošle godine Jedinica za specijalnu podršku imala je 268 operativnih angažmana, uhapsila 147 lica i realizovala 100 odsto naredbi Tužilaštva i Suda BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE