• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosić, Dodik, Čović i Ljubić u petak u Mostaru

Lider SDS-a Mladen Bosić učestvovaće na sastanku koji u Mostaru organizuje HDZ BiH, a na kojem će biti i predsjednici SNSD-a i HDZ 1990.

 Bosić, Dodik, Čović i Ljubić u petak u Mostaru Izvor: MONDO

''Ne znam tačan dnevni red ovog sastanka, ali očekujem da od ostalih učesnika čujem njihovo viđenje situacije koja je dovela do političke krize u BiH, kao i poglede na moguća rješenja u vezi sa uspostavljanjem legitimne vlasti u BiH'', rekao je Bosić.

On je podsjetio na stav SDS-a, prema kojem politički faktori u Federaciji BiH, gdje je kriza i nastala, jedini i mogu i treba da nađu izlaz iz te krize.

''Razgovor i kompromis jedini su način da se prevlada aktuelna složena situacija. Što se tiče nas, političkih predstavnika iz Republike Srpske, mi eventualno možemo pomoći dobrim namjerama i apelom da kolege iz FBiH putem kompromisa napokon dođu do rješenja u skladu sa zakonom i izbornim rezultatima'', rekao je Bosić.

Lider SDS-a upozorio je da sve dok se ključni politički faktori u FBiH ne dogovore između sebe, kriza vlasti neće biti riješena.

Portparol HDZ 1990 Veso Vegar potvrdio je Srni da će i predsjednik ove stranke Božo Ljubić sutra u Mostaru učestvovati na sastanku posvećenom formiranju vlasti u BiH.

''Nadam se da ćemo sutra potpisati i neki dokument na nivou dva HDZ-a, SNSD-a i SDS-a'', rekao je Vegar.

Dodik: Poštovati tri principa

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će u razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH biti prihvaćeni svi oni koji prihvate princip rotacije, nacionalni balans i zahtjev da Srbi dobiju mjesto ministra inostranih poslova BiH.

"Sa predstavnicima drugih političkih partija razgovaraćemo o načinu formiranja vlasti na nivou BiH. Mi ne mijenjamo stav o tome jer se, naprosto, mora poštovati nacionalni balans i rotacija u Savjetu ministara BiH", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je podvukao da su HDZ BiH i HDZ 1990 nezaobilazan faktor u konstituisanju vlasti na nivou BiH i ocijenio da je trenutna politička situacija u BiH složenija nego prije, što ne daje osnov za optimizam.

"Situacija u FBiH nije ista kao prije mjesec dana i najava dva HDZ-a za održavanjem hrvatskog sabora unosi novi politički elemenat u funkcionisanju FBiH", rekao je Dodik.

On je istakao da osnovni problem predstavlja formiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer se postavlja pitanje da li je Dom naroda Federacije BiH legitiman.

"Nema konstituisanja organa Parlamentarne skupštine BiH ukoliko ne budu formirana oba doma te institucije" rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE