• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Članstvo u EU podržava 88,2 odsto građana

Članstvo BiH u EU podržava 88,2 odsto građana BiH, od čega u FBiH i Brčko distriktu devet od 10, a u RS osam od 10 ispitanika.

 Članstvo u EU podržava 88,2 odsto građana Izvor: MONDO

Ovo su rezultati istraživanja o stavovima građana o članstvu u EU i procesu evropskih integracija BiH i uporednog prikaza istraživanja javnog mnjenja 2010/2009/2008/2007, koji su sastavni dio Informacije Direkcije za evropske integracije BiH koju je danas usvojio Savjet ministara BiH.

Prema nacionalnoj pripadnosti, članstvo u EU podržava 97,1 odsto Bošnjaka, 85,3 odsto Hrvata, 77,7 odsto Srba i 78,8 odsto iz reda ostalih, navodi se u istraživanju koje je organizovala Direkcija za evropske integracije BiH.

U skladu sa Komunikacionom strategijom BiH za informisanje javnosti o pristupanju EU, ovo istraživanje provedeno je krajem prošle godine, putem kompjuterski podržanog telefonskog anketiranja na uzorku od 1.200 punoljetnih građana iz BiH.

Prema istraživanju, pozitivno mišljenje o EU ima 85,7 odsto ispitanika, a 77,8 odsto se osjeća Evropljaninom/Evropljankom.

Kada je riječ o dinamici ispunjavanja uslova za članstvo u EU, 69,8 odsto ispitanika nije zadovoljno brzinom kojom BiH ispunjava te uslove, zadovoljnih je samo 6,9 odsto, donekle zadovoljnih 17,8 odsto, a 3,7 odsto nije upoznato sa datim uslovima.

Većina ispitanika, odnosno 92,7 odsto, smatra da je potrebno provoditi reforme, a samo 0,5 odsto da reforme ne treba provoditi.

Kada je riječ o dinamici pristupanja EU, 51,2 odsto ispitanika vjeruje da će BiH ući u EU poslije zemalja regije, tj. Albanije, Crne Gore i Srbije.

Savjet ministara BiH, kao pokretačku snagu integracija BiH u EU, vidi 20,5 odsto ispitanika, Parlamentarnu skupštinu 17,6, dok kao pokretače integracija entitetske i Vladu Brčko distrikta vidi 16,5 odsto ispitanika, a njih 28,9 odsto nije znalo ili nije željelo da odgovori na ovo pitanje.

Direkcija za evropske integracije BiH zadužena je da ovu informaciju i istraživanje javnog mnjenja dostavi nosiocima provođenja Komunikacione strategije za informisanje javnosti o pristupanju BiH EU.

Direkcija informaciju i istraživanje javnog mnjenja mora da objavi na svojoj internet stranici, kako bi bila dostupna široj javnosti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE