• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH nema opasnosti od radijacije iz Japana

U BiH nema opasnosti od radioaktivnih čestica iz Japana, rekao je danas direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Sejad Mačkić.

 U BiH nema opasnosti od radijacije iz Japana Izvor: MONDO

Nakon sastanka Mačića sa predstavnicima mjerodavnih institucija iz ove oblasti i obrazovnih ustanova donesen je zaključak kojim se traži pooštravanje mjera uvoza na tržište BiH iz Japana i svih zemalja oko Japana.

Mačkić kaže da su od inspektora Granične policije BiH dobili informaciju da u BiH postoje minimalne količine robe uvezene iz Japana, te da je riječ o oko 100 kilograma ribe.

Šef Katedre za radiologiju i biofiziku Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Lejla Saračević kaže da radioaktivni oblak iz Japana nije stigao do BiH, te da najvjerojatnije nikada neće ni stići.

Ona je pojasnila da situacija danas i ona koja se dogodila prije dvadeset pet godina u nuklearnoj elektrani Černobil nije ni slična i da nema isti uticaj na BiH.

''Tada je došlo do ispuštanja ogromnih količina radioaktivnih materija eksplozijom direktno u atmosferu i on se proširio na sve evropske zemlje. Situacija u Japanu je drugačija, jer iako ima ispuštanja radioaktivnog materijala to neće doći do nas'', rekla je Saračevićeva.

Do sada bez radioaktivnih pošiljki hrane

Granična veterinarska inspekcija do sada nije imala pošiljki životinja i proizvoda životinjskog porijekla koje su imale povećan nivo radioaktivnosti.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić pojasnio je Srni da se u BiH inače ne uvoze pošiljke životinjskog porijekla iz Japana, ali da će Granična veterinarska inspekcija, koja raspolaže određenim brojem aparata za mjerenje radioaktivnosti, obratiti dodatnu pažnju na pošiljke koje dolaze iz tog regiona.

"U slučaju otkrivanja pošiljke sa povećanim nivoom radioaktivnosti, Granična veterinarska inspekcija bi zabranila uvoz, o čemu bi obavijestili i druge službe kao i javnost", istakao je Nedić.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da i druge službe - carinska, fitosanitarna i druge, pojačaju kontrolu pošiljki koje podliježu njihovoj kontroli, a i mnoge laboratorije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH imaju aparate za mjerenje radioaktivnosti.

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Radenko Radović rekao je Srni da kontrolu pošiljki biljnog porijekla sa stanovišta bezbijednosti hrane, uključujući i radijaciju, vrše zdravstveno-sanitarni inspektori inspektorata u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE