• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krišto: Nastavljam da radim svoj posao

Predsjednica FBiH Borjana Krišto izrazila zadovoljstvo odlukom CIK BiH o poništavanju izbora novog predsjednika i potpredsjednika FBiH.

 Krišto: Nastavljam da radim svoj posao Izvor: MONDO

Krišto je u izjavi Srni izrazila zadovoljstvo današnjom odlukom CIK-a i istakla da nastavlja da radi svoj posao.

''Želim da čestitam CIK-u što je pokazao da postoje institucije koje rade na osnovu ustava i zakona'', rekla je Krišto.

Ona ističe da se odlukom CIK-a pokazalo da je vlast u FBiH 17. marta konstitusana mimo zakona i ustava. ''Nisam bitna ja kao pojedinac, ali drago mi je što sam istrajala na poštivanju ustava i zakona", dodala je Krišto.

Govoreći o narednim koracima, Krišto je rekla da ona nastavlja normalno raditi svoj posao, a da za nju Vlada koja je formirana 17. marta ne postoji, jer je kako kaže, imenovana odlukom bez broja i bez pečata.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije bila nadležna da vrši ispitivanje zakonitosti konstituisanja Doma naroda i izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH (FBiH).

Stoga, smatra SDA, posljednja odluka CIK-a kojom poništava konstituisanje Doma naroda i izbor rukovodstva Federacije nije pravno valjana jer su izašli iz okvira svojih nadležnosti, zbog čega će ova stranka uložiti žalbu Sudu BiH.

"Ovom odlukom, kao i postupcima nakon 3. decembra 2010. godine, dio članova CIK-a jasno se stavio na stranu političkih snaga destrukcije i onih koji su neustavno blokirali ustavni proces uspostave vlasti", stav je SDA.

Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić izjavio je Srni da današnja odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o poništavanju izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH (FBiH) i nepostojanju uslova za održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta "nije obavezujuća za ovu stranku jer CIK ne može tumačiti ustavne kategorije".

"Nije mi jasno kako su donijeli odluku bez dokumenata sa sjednice Doma naroda. Vjerovatno na bazi izvještaja medija. CIK je sada pokazao pravo lice, da je postao politički instrument određenih političkih subjekata", rekao je Hadžić.

On smatra da se CIK "stavio potpuno u funkciju HDZ-a BiH". "Sačekaćemo odluku Ustavnog suda FBiH i njoj ćemo se povinovati", pojasnio je Hadžić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je današnja odluka Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora predsjednika Federacije BiH očekivana i izrazio uvjerenje da će i druge institucije, ako misle da BiH postoji, poštovati Ustav i zakon.

"Ovo je i ohrabrenje za nas, a i opomena za one koji su krenuli da ruše Ustav da se to više ne smije ponoviti", rekao je Čović u izjavi Srni.

CIK BiH utvrdila je danas da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i poništila njihov izbor.

CIK je prethodno, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda FBiH jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

Usvojen je i zaključak kojim se nalaže zakonodavnim tijelima tri kantona koja nisu provela izbore za Dom naroda Parlamenta FBiH – Posavskog, Livanjskog i Zapadnohercegovačkog - da to odmah urade.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić objasnila je da navedene odluke nisu pravosnažne i da se na njih može uložiti žalba Sudu BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Najavljujući da će odluke biti otpremljene sutra ujutro, Hadžiabdić je istakla da će tek odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH biti konačna.

„Ako Sud prihvati naše odluke, one će biti objavljene u Službenom listu“, rekla je Hadžiabdić novinarima, dodavši da nečiji mandat počinje teći tek od objavljivanja u Službenom listu odluke o imenovanju.

Prema njenim riječima, upravo zbog ovoga je nastao problem, jer CIK nije potvrdio i objavio odluku o potvrđivanju mandata delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Iako CIK od skupština navedenih kantona očekuje hitne sjednice na kojima bi bili izabrani delegati za federalni Dom naroda, Hadžiabdić je konstatovala da nema mehanizama da ih natjera na to.

„Izborni zakon BiH ne sadrži mehanizam za poštovanje rokova, a mi nemamo nikakve mjere da sankcionišemo one koji ih ne poštuju“, rekla je predsjednica CIK-a podsjećajući da će o problemu formiranja vlasti u FBiH odlučivati i Ustavni sud ovog enteita.

„Svi moramo sačekati krajnje odluke i na kraju ćemo znati na čemu smo“, naglasila je Hadžiabdić, dodavši da će tek nakon što se vidi šta je sa imenovanjima moći biti preispitivane odluke zakonodavnih i izvršnih vlasti FBiH.

Današnje odluke CIK je donio prostom većinom prisutnih članova - sa četiri glasa za i jednim protiv. Protiv je glasao Mile Kudić, koji smatra da Komisija nije nadležna za preispitivanje odluka zakonodavnih organa, već Ustavni sud. Opravdano odsutni sa današnje sjednice bili su Suad Arnautović i Vedran Hadžović.


CIK BiH primio je 17 prigovora na postupak formiranja vlasti u FBiH 17. marta, kada je bez okončanih izbora delegata u svim kantonalnim skupštinama, konstituisan Dom naroda Parlamenta Federacije, a potom, istog dana, izabrani predsjednik i potpredsjednik FBiH te federalna Vlada.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE