• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS sve manje oboljelih od tuberkuloze

Broj oboljelih od tuberkuloze u RS iz godine u godinu se smanjuje i trenutno u Srpskoj ima 580 takvih pacijenata.

 U RS sve manje oboljelih od tuberkuloze Izvor: MONDO

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Amela Lolić je na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, upozorila da je, uprkos tome, tuberkuloza oboljenje koje se mora pratiti s obzirom na pojavu multirezistentnih oblika oboljenja, tj. tuberkuloze koja nije osjetljiva na uobičajene lijekove i koja predstavlja mnogo veći problem.

Lolićeva je naglasila da je pojavnost tuberkuloze u RS ispod 50, što RS stavlja u grupu zemalja sa srednjim opterećenjem, kao i da se broj oboljelih od 2004. godine do danas smanjio za gotovo 70 odsto.

Ona smatra da se broj oboljelih smanjio zahvaljujući stalnoj brizi i posvećivanju ovom problemu, pošto se u BiH provodi projekat koji se bavi tuberkulozom i u kome svaki entitet ima svoja zaduženja.

"Ciljevi tog projekta su prije svega jačanje upravljanja programom borbe protiv tuberkuloze, monitoring i evaluacija na svim nivoima, posebno vezanim za upravljanje lijekovima, unapređenju usluga akreditovanih laboratorija, upravljanju i jačanju liječenja multirezistentnih oblika tuberkuloze, osnaživanju kapaciteta primarne zdravstvene zaštite da rješavaju slučajeve tuberkuloze - prvenstveno kroz edukaciju timova porodične medicine, unapređenju kontrole među romskom populacijom koja je posebno osjetljiva", navela je Lolićeva.

Ona je istakla da će Institut za zaštitu zdravlja RS voditi veći dio aktivnosti navedenog projekta i da će biti otvoreno sedam kancelarija širom RS koje će u svakom trenutku pratiti stanje vezano za tubrekulozu.

"Sve kancelarije će biti rekonstruisane i posebno opremljene, a Institut će u okviru projekta dobiti i pet automobila", rekla je Lolićeva.

Nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze Mladen Duronjić istakao je da i pored poznatih uzročnika, puteva prenosa i moćnih antituberkulotika, tuberkuloza i dalje predstavlja globalni zdravstveni problem.

"Sve do prošle godine, tuberkuloza je u svijetu rasla u apsolutnim brojkama. Tu, prije svega, problem predstavljaju multirezistentni sojevi, kao i koinfekcija sa HIV-om. U RS broj oboljelih je u opadanju zahvaljujući antituberkuloznim programima koji se provode", rekao je Duronjić.

On je naglasio da se prevencija tuberkuloze sastoji u poštovanju osnovnih higijensko-epidemioloških navika i da svi moraju da vode računa o osnovnim higijenskim navikama, ali i da zaštite druge od sebe ukoliko su oboljeli i to ne samo od tuberkuloze, nego i ostalih virusnih infekcija.

Na konferenciji je posebno naglašeno da liječenje tuberkuloze traje šest mjeseci sa terapijom od četiri lijeka.

"Redovno uzimanje lijekova i dovođenje kompletnog liječenja do kraja jedino dovodi do izliječenja ove bolesti, dok neredovno uzimanje lijekova ili liječenje koje nije dovedeno do kraja, dovodi do ponovljanja bolesti, hroničnih oblika bolesti i pojavu multirezistentnih oblika tuberkuloze", zaključio je nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE