• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policajci u FBiH na ivici gladi

Pripadnici policije Zeničko-dobojskog kantona u petak stupaju u štrajk zbog malih plata. Mnogi policajaci u FBiH na ivici gladi.

 Policajci u FBiH na ivici gladi Izvor: MONDO

Mnogo policajaca u Federaciji BiH (FBiH) na ivici je gladi zbog malih plata i neizvjesno je kada će ova situacija biti promijenjena, jer kantoni iz kojih dolaze zasada ne planiraju povećati njihove plate i uskladiti ih sa federalnim nivoom, što im je zakonska obaveza, pišu "Nezavisne novine" u izdanju od petka.

Razlika među platama policajaca u kantonima u odnosu na FBiH je i do 430 KM, pa tako policajac u Posavskom kantonu ima neto platu 460 KM, najnižu u FBiH, a njegov federalni kolega oko 890 KM.

Nepoštivanje Zakona o platama policijskih službenika FBiH jedan je od razloga sutrašnjeg stupanja u štrajk policije Zeničko-dobojskog kantona, koja ne isključuje ni štrajk glađu narednih dana. Iz istog razloga su krajem prošle godine protestovali i policajci SBK, navode "Nezavisne".

"Gladni smo. Ljudi dižu kredit za hljeb, a jedno smo od najsigurnijih područja u BiH. Na početku godine nam je ministar finansija rekao da nema ništa od provođenja zakona, jer za to treba osam miliona KM. Teško je razgovarati s ljudima koji u startu kažu da nema ništa od toga. Ne razmišljaju da nama računi stižu, da djeca traže svoje", kaže predsjednik Sindikata policije Posavskog kantona Dražen Kobaš.

On tvrdi da stariji narednik u Upravi policije FBiH ima platu kao komesar u Orašju, te da policajac u ovom kantonu nema plaćen ni noćni rad iako za to treba ukupno 5.000 KM mjesečno, što bi značilo "hljeb i mlijeko za čitav mjesec".

Predsjednik Sindikata policije ZDK Elvedin Mioč ističe da plata policajca iznosi 534 KM i da su "prosjaci", te da bi bio sretan da kolega u Sarajevu ima više od 1.000 KM, ali da svi treba da imaju isto za isti posao, a ako treba štedjeti, da svi štede jednako.

Na pitanje da li su ove godine planirali da primijene federalni zakon i povećaju plate policiji, iz Ministarstva finansija ZDK su odgovorili da je Nacrtom budžeta predviđeno povećanje plata budžetskim korisnicima. Ministar finansija Bosansko-podrinjskog kantona Muhidin Pleh kaže da nemaju dovoljno novca pa su plate u ovoj godini zadržali na nivou prethodnih.

Budžet Tuzlanskog kantona planiran je na bazi izvršenja iz prošle godine. Kantoni su trebali do kraja oktobra prošle godine da usklade svoje propise sa federalnim zakonom o platama policijskih službenika s tim da plate ne mogu biti niže od deset odsto u odnosu na FBiH.

Osnovica za obračun plata je tada iznosila 312 KM i plata "običnog" policajca na nivou FBiH bila je 842 KM, a potom je u dogovoru sa Sindikatom državnih službenika FBiH osnovica povećana na 330 KM, što daje platu od 891 KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE