• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dovedeni u pitanje nova vlada i budžet FBiH

Nakon odluke CIK-a o poništavanju izbora predsjednika i podpredsjednika u FBiH, ugrožen budžet za ovu godinu, plate, penzije, invalidnine...

 Dovedeni u pitanje nova vlada i budžet FBiH  Izvor: MONDO

Ekspert za ustavno pravo Kasim Trnka rekao je da prema današnjim odlukama CIK-a, kojima se poništava izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH (FBiH) s obzirom na to da nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH, dolazi u pitanje nova vlada FBiH, te federalni budžet za ovu godinu.

"Prema odlukama CIK-a, dolazi u pitanje nova vlada FBiH izabrana na prijedlog novih predsjednika i potpredsjednika FBiH, te budžet FBiH za ovu godinu, a time i sve isplate iz budžeta uključujući plate, penzije i invalidnine", rekao je Trnka za "Nezavisne novine" i dodao da je CIK mogao sankcionisati i četiri kantona koji nisu izvršili izbor delegata u Dom naroda.

Za dva HDZ-a su odluke CIK-a bile očekivane, jer su zasnovane na zakonu, te ističu da nema nove vlade Federacije. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, kaže da odluka CIK-a vraća nadu svima u BiH da postoje institucije dovoljno odgovorne i profesionalci koji su spremni štititi pravnu državu i zakonitost BiH.

"To budi nadu da progledaju i oni koji su činili to pravno nasilje i koji su svjesno htjeli napraviti državni udar u BiH da je prošlo to vrijeme i da se nikom ne može nametnuti volja te da se ne može silom nametnuti građanska država BiH, kako su pokušali i da se jednostavno vratimo klasičnom pristupu koji može vrijediti za BiH - izbornoj volji tri konstitutivna naroda u BiH. Legitimni predstavnici sva tri naroda treba da sjednu i dogovore se o formiranju vlasti na tim principima. Ako će se to uvažiti, to možemo napraviti odmah, a ako imamo pristup kakav smo imali u proteklih sedam dana, bojim se da BiH guramo u put bez povratka", upozorio je Čović.

Potpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara rekao je da ga raduje to što je CIK ostao nezavisno tijelo i očekuje da će pritiscima odoljeti i Ustavni sud FBiH. "Postoji samo Vlada FBiH na čijem je čelu Mustafa Mujezinović. Očekujem da će ekipa koja je formirala vlast doći na Sud zbog zloupotrebe položaja", dodao je Čavara.

Lider HDZ 1990 Božo Ljubić izjavio je da je jedino rješenje u ovom trenutku da ove osobe koje su nelegalno zaposjele pozicije čelništva Federacije BiH i u ministarstvima prepuste te pozicije legalno izabranima nakon izbora 2006. godine da vrše neophodne radnje, a da se pristupi vođenju razgovora s ciljem uspostavljanja legalne i ustavne vlasti, sastavljene od legitimnih predstavnika naroda i građana.

Živko Budimir, nedavno imenovani predsjednik FBiH, juče nije htio reagovati na odluke CIK-a o poništenju njegovog izbora. On tvrdi da je Ustavni sud FBiH jedini mjerodavan da donosi odluke. Smatra da je odluka CIK-a samo vrsta pritiska na Ustavni sud, od kojeg je dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) zatražila ocjenu ustavnosti konstituisanja Doma naroda i izbora čelnika FBiH.

Mira Ljubijankić, potpredsjednica SDP-a, rekla je da će uputiti apelaciju Sudu BiH na odluke CIK-a, te da će Parlament FBiH usvojiti budžet i da za njih nova vlada nije upitna.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA i šef kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, rekao je da ne zna ko će se žaliti na odluke CIK-a, koji smatra nenadležnim kada je u pitanju konstituisanje Doma i izbor šefova izvršne vlasti. Isto smatra i Jerko Ivanković-Lijanović, potpredsjednik NS Radom za boljitak.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, izjavio je juče da poštuje odluku CIK-a i da nema razloga da je komentariše u pravnom smislu, dok će u političkom ova odluka imati konsekvence koje će se vidjeti narednih dana.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE