• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dobrovoljačka" će biti procesuirana u BiH

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin izjavio je da će predmet "Dobrovoljačka" biti procesuiran u BiH.

 "Dobrovoljačka" će biti procesuirana u BiH Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj je "osumnjičeno 15 osoba", među kojima i nedavno u Beču uhapšeni, a potom uz kauciju, oslobođeni ratni general Armije BiH Jovan Divjak.

Barašin u intervjuu današnjoj "Politici" nije želio da potvrdi da li se među osumnjičenima nalazi i Ejup Ganić, ali je najavio da će istraga biti "okončana do kraja juna ove godine".

Divjak je 3. marta uhpašen u Beču na osnovu potjernice iz Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine u Sarajevu.

Na izručenje Divjaka računaju i Srbija i BiH, a Barašin za vođenje paralelnih istraga za ista krivična djela okrivio Srbiju i srpskog tužoca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. On smatra da ovaj problem nije moguće riješiti zato što srpska strana "neće da popusti u određenim stvarima".

Barašin je rekao da tužilac Vukčević već duže vrijeme nudi potpisivanje sporazuma o ustupanju dokaza u vezi sa predmetom "Dobrovoljačka", ali da on ne može jednostrano da ga potpiše.

"Moraju se uvažavati i stavovi Tužilaštva BiH, mora gospodin Vukčević da popusti u određenim stvarima i da udovolji našim zahtjevima. I to je problem", kazao je Barašin.

"Nama je zapravo nuđen model sporazuma kakav je Srbija zaključila sa Hrvatskom, a ja godinama upozoravam da takav sporazum ne odgovara BiH, a ne odgovara ni Srbiji, što se potvrdilo u slučaju (Milorad) Purda.

Na opasku novinara da Vukčević neće odustati od izručenja Divjaka Srbiji, Barašin je odgovorio da je zahtjev za izručenje Divjaka uputila BiH, jer se radi o državljaninu BiH i događaj koji se, naredbom za sprovođenje istrage i njemu stavlja na teret, takođe se desio na području BiH.

Upitan kada će istraga biti okončana, Barašin je odgovorio da tužilac ne može da kaže kada će istraga biti okončana.

"Izdao sam naredbu da to bude završeno do kraja juna ove godine. Da li će uslijediti podizanje optužnice ili će istraga biti obustavljena, zavisi od ocjene tužioca i dokaza", kazao je on.

Barašin je rekao da se tužioci ne obaziru na razne pritiske, već rade na predmetima, podižu optužnice i tako će i nastaviti.

Upitan može li da otkrije imena svih 15 osumnjičenih u predmetu "Dobrovoljačka", on je odgovorio da u ovom trenutku ne može.

Osumnjičenih ima i Srba i Hrvata i Bošnjaka i svi koji su osumnjičeni biće i procesuirani, poručio je Barašin.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE