• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari BiH sporazumom do uspostavljanja vlasti

Predsjednici SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 potpisali su u Mostaru sporazum o saradnji na uspostavljanju vlasti na nivou BiH.

 Političari BiH sporazumom do uspostavljanja vlasti Izvor: MONDO

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić potpisali su danas u Mostaru sporazum o saradnji na uspostavljanju vlasti na nivou BiH, javio je izvještač Srne.

Dodik je istakao da kontinuitet razgovora SNSD-a i SDS-a sa oba HDZ-a pokazuje zajedničku zainteresovanost za rješavanja važnog pitanja provođenja izbornih rezultata u BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom.

"Naš cilj je formiranje legitimne i legalne vlasti u BiH i vraćanje izbornog procesa u legalne i legitimne okvire", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da odluke CIK-a kojima je Dom naroda federalnog Parlamenta proglašen nelegitimnim pokazuju poraz SDP-a i njegove latentne probošnjačke politike čiji je skriveni cilj unitarizacija i centralizacija BiH, na šta, kako je istakao, RS neće pristati.

Dodik je konstatovao da je veoma indikativno to što OHR ćuti u vezi sa odlukama CIK-a BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da današnji sastanak predstavlja "svjedočenje poželjne paradigme u BiH", čije su glavne oznake kompromis, razgovor i dogovor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda.

On je izrazio očekivanje da će se u razgovore o uspostavljanju vlasti i evropskom putu BiH već naredne sedmice uključiti i legitimni predstavnici bošnjačkog naroda.

"Interes svih nas, a posebno građana BiH, jeste uspostavljanje legitimne vlasti, ubrzanje puta ka EU i brži ekonomsko-socijalni razvoj ove zemlje", naglasio je Ljubić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo što su sporazum o saradnji za uspostavljanje vlasti na nivou BiH postigle stranke koje predstavljaju legitiman izraz volje srpskog i hrvatskog naroda na proteklim izborima.

"Predsjednike SNSD-a Milorada Dodika i SDS Mladena Bosića smo upoznali sa posljednjim dešavanjima u Federaciji BiH", rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Čović je, govoreći o sjednici Parlamenta Federacije BiH, istakao da će se HDZ držati isključivo Ustava i zakona.

"Nadam se da će odluka Centralne izborne komisije BiH biti dovoljno motivišuća za one koji su bahato krenuli u kršenje zakona da se vrate u ustavne okvire", kaže Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je napomenuo da u FBiH ne postoji sukob hrvatskog i bošnjačkog naroda.

"Nedaj Bože da je SDP bošnjački narod. Oni čak neće da kažu da nisu bošnjačka stranka, a mi ćemo sa bošnjačkim strankama razgovarati", rekao je Čović.

On je dodao da je kada je riječ o bošnjačkim strankama krug skučen, jer se dio stranaka distancira u slučaju kada HDZ BiH predstavlja hrvatski blok.

"Razgovarati o uspostavljanju vlasti na svim nivoima, naravno sa svima onim koji su spremni poštovati Ustav i zakon. Razgovaraće se sa predstavnicima Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH, ali i svim drugim i uvažavajući jedni druge", kaže Čović.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić konstatovao je da se politička kriza u BiH najviše manifestuje, ali i generiše u Federaciji BiH kao direktna posljedica kršenja vašingtonskog sporazuma i političkih sukoba među političkim predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda u Federaciji.

"Mi iz Republike Srpske ne želimo da se u to miješamo, da sa bilo kime vežemo zastave, već jednostavno hoćemo da pomognemo da zajedno relaksiramo zategnute političke odnose, i u FBiH i u BiH, i da proces formiranja vlasti vratimo na pravi kolosijek, u skladu sa zakonima i Ustavom", naglasio je Bosić.

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić saglasni su da će, prema danas u Mostaru usaglašenim principima, učestvovati u konstituisanju Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara BiH i drugih tijela vlasti BiH, u skladu sa izbornim legitimitetom unutar konstitutivnih naroda.

Ove stranke su saglasne da će principi navedeni u zajedničkoj izjavi biti osnova za njihovo djelovanje u vlastima u kojima učestvuju.

''Stranke se obavezuju da će, u skladu sa principima iz zajedničke izjave, podržati izbor rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH, sekratara u Sekretarijatu parlamenta BiH i izbor članova Savjeta ministara predloženih od potpisnica izjave, u skladu sa dogovorenim rasporedom'', navodi se u dogovoru četiri stranke o principima učestvovanja u vlasti.


U Mostaru su se danas lideri četiri stranke saglasili da se prilikom konstituisanja organa vlasti na nivou BiH moraju poštovati principi ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihove rotacije na ključnim funkcijama.

U zajedničkoj izjavi i dogovoru o principima učestvovanjima u vlasti lideri dvije srpske i dvije hrvatske stranke pozvali su sve političke stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH da se na konstruktivan način uključe u razgovore o formiranju organa vlasti na nivou BiH.

Oni su se saglasili da je neophodno osigurati da većinska izborna volja konstitutivnih naroda bude poštovana prilikom izbora organa na niovu BiH.

"Samo vlast formirana na ovim principima imaće osiguranu podršku i legitimitet u cijeloj BiH, te priliku da se posveti rješavanju prioritetnih pitanja'', navodi se zajedničkoj izjavi lidera četiri stranke, koju je saopštio HDZ.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE