• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mastilo: Ići ćemo na sud u Strazburu

Fond PIO RS ispoštovaće presudu Ustavnog suda BiH o isplati penzija za korisnike iz FBiH, ali će se obratiti Sudu u Strazburu.

 Mastilo: Ići ćemo na sud u Strazburu Izvor: MONDO

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske (RS) ispoštovaće presudu Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Fonda koja se odnosi na isplate penzija za korisnike koji su to pravo ostvarili na teritoriji Federacije BiH, ali se neće zaustaviti na tome i obratiće se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, izjavio je direktor Fonda Zoran Mastilo.

"Mi nismo zadovoljni ishodom apelacije Ustavnom sudu, ali nećemo stati na ovoj presudi i nadamo se da će se u sljedećoj fazi u Strazburu konačno razriješiti ovo pitanje u korist 25 000 korisnika prava iz RS koji bi penzije trebalo da primaju iz federalnog Zavoda PIO, jer je tamo i uplaćivan doprinos", rekao je Mastilo za Radio-televiziju RS.

On je dodao da je svuda u svijetu praksa da se tamo gdje je uplaćivan penzioni doprinos ostvaruje i pravo na penziju i da su pojedinačne presude Suda u Strazburu koje se tiču ovog pitanja morale biti dobra osnova Ustavnom sudu BiH za rješavanje stvari na isti način.

"Te činjenice je morao da ima u vidu i Ustavni sud i u skladu sa tim da donesu presudu, ali s obzirom da je to najviša pravosudna instanca u BiH, mi ćemo presudu ispoštovati, ali ćemo ići prema sudu u Strazburu", najavio je Mastilo.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Fonda PIO RS koja se odnosi na isplate penzija za korisnike koji su to pravo ostvarili na teritoriji FBiH.

Na jučerašnjoj sjednici Ustavni sud je zaključio da nema povrede apelantovog prava na pravično suđenje prema Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, iz članova koje govore o zabrani diskriminacije u vezi sa pravom na pravično suđenje i pravu na pravni lijek.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE