• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penzioneri iz FBiH u maju na ulicama

Penzioneri iz FBiH najavili proteste za maj ukoliko im aprilske penzije ne budu povećane za pet odsto.

 Penzioneri iz FBiH u maju na ulicama Izvor: MONDO

Socijalno ugrožene kategorije stanovništva u Federaciji BiH spremne su na proteste zbog ugrožavanja njihovih prava a ne zbog političkih avantura, tvrde predstavnici ovih udruženja.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić podsjeća da su oni proteste najavili za maj ukoliko im aprilske penzije ne budu povećane za pet odsto, prenose "Nezavisne novine".

On kaže da je svjestan da se situacija ne odvija u dobrom smjeru, jer u prijedlogu budžeta za ovu godinu nije planiran povrat duga federalnom Zavodu MIO/PIO FBiH. "Donijeli smo odluku i, kako stvari stoje, u maju ćemo biti na ulicama, a to nema vez s politikom", rekao je Omerefendić.

Predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca FBiH Izet Ganić naglasio je da ih niko neće uvući u političke avanture koje su na sceni nakon opštih izbora u BiH, dok predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Safet Redžić naglašava da članovi ovog udruženja prate šta se dešava, ali da sada neće dizati tenzije, "jer bi to nekima odgovaralo".

On je naglasio da će udruženje na čijem je čelu inicirati izmjene Izbornog zakona BiH gdje će se propisati rokovi u kojima vlast mora biti formirana, te sankcije ako ne budu ispoštovani.

Nakon odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju imenovanja federalnih zvaničnika, mnogi dovode u pitanje legalnost odluka novoformirane federalne vlade i novog budžeta. Predstavnici SDA i SDP-a su u javnim istupima isticali da se može očekivati da penzioneri, borci i invalidi izađu na proteste, ako se dovede u pitanje budžet za ovu godinu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE