• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Željeznice RS" zapošljavaju i pored viška radnika

Uprava preduzeća ŽRS, koje se suočava sa ogromnom finansijskom dubiozom i prekomjernim brojem zaposlenih, u prva dva mjeseca ove godine zaposlila novih 46 radnika.

 "Željeznice RS" zapošljavaju i pored viška radnika Izvor: MONDO

Prema dokumentu koji je potpisao vršilac dužnosti generalnog direktora preduzeća Zdravko Savić, u januaru je zaposleno 32, a u februaru 14 radnika na poslovima operacija, infrastrukture, te pravnih i ekonomskih poslova, pišu "Nezavisne novine".

Prema riječima sindikalnih predstavnika ŽRS, dio radnika je opravdano zaposlen kao izvršno osoblje, ali je, kako kažu, bilo i slučajeva nepotizma, te prijema trgovaca u administraciji.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin rekao je da su rukovodstvu preduzeća ukazali na ta nelogična postupanja i pogrešnu kvalifikacionu strukturu dijela novog kadra u situaciji kada preduzeće ne može da redovno isplaćuje plate.

On dodaje da je Sindikat pokušao reagovati na taj problem, ali da to nije urodilo plodom i da svi novi radnici primaju plate i pripadajuće poreze koji predstavljaju opterećenje ranije zaposlenim radnicima.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Zdravko Savić potvrdio je da je bilo prijema novih radnika, ali negira "stihijsko" zapošljavanje, dodavši da je novo zapošljavanje posljedica prijema u radni odnos radnika koji su već bili na probnom radu i produženja pojedinih ugovora na određeno vrijeme radnicima koji su neophodni preduzeću.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da nije dobio potvrdu o zapošljavanju mimo onog što je saopštio generalni direktor "Željeznica".

"Direktor mi je prenio da je bilo produžavanja ugovora na određeno vrijeme i drugu informaciju nemam. U svakom slučaju, Vlada će uskoro imati sastanak u vezi sa provođenjem nedavno potpisanog sporazuma o dinamici isplate zaostalih plata", rekao je Čubrilović.

"Željeznice RS" je prošlog mjeseca potresao višednevni generalni štrajk željezničara, koji su po osnovu zaostalih plata i ostalih primanja potraživali 21 milion KM. Tokom štrajka objavljen je podatak da je kumulativniu finansijski gubitak u "Željeznicama" dostigao 160 miliona, a obaveze 132 miliona KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE