• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: BiH bez vlasti do ljeta

Zbog neustavnog formiranja vlasti u FBiH građani BiH vlast vjerovatno neće dobiti do ljeta, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

 Radmanović: BiH bez vlasti do ljeta Izvor: MONDO

Politička i institucionalna kriza u Federaciji BiH, koju je prouzrokovao SDP neustavnim formiranjem vlasti, bez vodećih hrvatskih partija, prerasla je u pravu anarhiju u tom entitetu, a njene posljedice ogledaće se u tome da BiH, najvjerovatnije, vlast neće dobiti do ljeta, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je rekao da SDP, preglasavanjem volje hrvatskog naroda, ruši Dejtonski sporazum i svjesno destabilizuje situaciju u BiH, navodeći da je situacija veoma teška, ali da vjeruje da neće doći do radikalizacije, već da je politički dogovor, ipak, moguće postići.

"Lideri vodećih političkih partija ponovo moraju da sjednu za sto pod uslovom da (predsjednik SDP-a) Zlatko Lagumdžija odustane od svog neustavnog plana. U protivnom, situacija će postati nerješiva. Od trenutka kada Predsjedništvo imenuje prvog čovjeka Savjeta ministara potrebno je 40 dana za formiranje kompletne izvršne vlasti. Tako da je izvjesno da će BiH još nekoliko mjeseci čekati na kompletnu novu vlast", rekao je Radmanović za "Večernje novosti".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je ocijenio da je "političko Sarajevo krivo što BiH nije uskladila Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

"Željeli su da kroz tu priču sprovedu radikalne izmjene Ustava na štetu RS. Moraju biti svjesni da BiH može da opstane samo kao decentralizovana zemlja. Sada imamo prijetnje Brisela, ali mislim da i to pokazuje da Evropa ne zna šta da radi sa BiH. Jer, nemoguće je neevropskim metodama stabilizovati stanje u BiH", dodao je Radmanović.

Radmanović je istakao da je Republika Srpska stabilna i funkcionalna sa jasnom koncepcijom ekonomskog razvoja i odlučnošću za poštovanjem Ustava i Dejtonskog sporazuma, ali da nemogućnost formiranja vlasti u FBiH i na nivou BiH može da napravi određene probleme i Srpskoj.

Komentarišući posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, Radmanović je rekao da je to veoma važan događaj za cijeli region, napominjući da se ruski zvaničnici zalažu za očuvanje i poštovanje Dejtonskog sporazuma, te da SAD i EU treba da slijede primjer Rusije, "jer takva politika jedino može da donese prosperitet BiH i regionu".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE