• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS optužuje vladu da legalizuje pljačku privatizacijom

Srpska demokratska stranka optužila je danas Vladu RS da je raskidom ugovora o privatizaciji Hidrogradnje sa Pala sa Integral Inženjeringom iz Laktaša "legalizovala pljačku u iznosu većem od dva i po miliona konvertibilnih maraka".

 SDS optužuje vladu da legalizuje pljačku privatizacijom Izvor: MONDO

U saopštenju se navodi da je Integral inženjering privatizovao Hidrogradnju za oko dva miliona maraka, a odmah potom hotel Panorama na Palama, koji je bio u vlasništvu Hidrogradnje, prodao Vladi RS za 4,8 miliona KM za studentski smještaj.

"Raskidom privatizacionog ugovora, Vlada je stavila pečat na pljačku, pa pozivamo istražne organe da ispitaju ovu privatizaciju", navodi se u saopštenju SDS-a.

Premijer RS Aleksandar Džombić potpisao je juče protokol sa predstavnicima Integral inženjeringa i Hidrogradnje kojim se raskida ovaj privatizacioni ugovor.

Protokolom je predviđen odlazak Hidrogradnje u stečaj, a Integral inženjering se obavezao da će izmiriti dio dugova prema radnicima Hidrogradnje.

Integral inženjering duguje radnicima Hidrogradnje 48 plata.

SDS je ocijenila da ovaj slučaj, kao i najava izgradnje Termoelektrana Ugljevik 2, "po scenariju identičnom u slučaju ČEZ", pokazuje da je Vlada premijera Aleksandra Džombića "servis tajkuna, koji poput cunamija uništavaju privredu i ekonomiju RS".

SDS je upozorila da za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Ugljevik nije raspisan međunarodni tender, te da se ovim poslom rudno bogatsvo poklanja kiparskoj firmi.

"Imajući u vidu da će kiparsko preduzeće u TE Uglevik 2 imati 90 odsto vlasništva, više nema sumnje da se u Ugljeviku odvija repriza slučaja ČEZ i da je u pripremi privatizacija Elektroprivrede RS na mala vrata", ističe se u saopštenju.

Vlada RS je 2007. godine potpisala ugovor sa ČEZ-om o izgradnji Termoelektrane Gacko, ali se 2009. godine ova češka firma povukla iz projekta, zahtijevajući od Vlade RS milionsku nadoknadu štete.

SDS još navodi da je sada "potpuno jasno zašto je skupštinska većina odbacila predlog Kluba poslanika SDS da Vlada RS donese odluku kojom se stavlja moratorijum na privatizaciju Elektroprivrede RS".

Vlada Republike Srpske prije par dana usvojila je pismo namjere investitora za izgradnju TE Ugljevik 2 - ruske firme Komsar enerdži sa sjedištem na Kipru.

Iz Vlade je saopšteno da ukupna investicija iznosi 400 miliona evra, te da će poslovi biti izvođeni sa zajedničkim preduzećem Komsar enerdži RS.

TE Ugljevik 1 imaće deset odsto vlasničkog udela, a Komsar enerdži 90 odsto.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE