• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIPA priprema hapšenje platformaša?

Agencija za istrage i zaštitu uhapsiće Lagumdžiju, Tihića, Jurišića i Lijanovića, ako Sud BiH potvrdi odliku CIK-a.

 SIPA priprema hapšenje platformaša? Izvor: MONDO

Potvrdi li Sud BiH sljedeće sedmice nepravosnažnu odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojom se poništava izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH (FBiH), te konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH, a učesnici tih aktivnosti odbiju da se povinuju odluci Suda, uslijediće akcija Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na njihovom hapšenju, saznaje Dnevnik.ba od dobro obaviještenog izvora bliskog Sudu BiH.

"Kao organizatori puča u FBiH mogli bi biti osumnjičeni šefovi političkih stranaka SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke `Radom za boljitak`, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Zvonko Jurišić i Mladen Ivanković Lijanović", kaže izvor Dnevnika.ba.

Akcijom hapšenja, kako prenosi Dnevnik.ba, mogli bi biti obuhvaćeni ne samo delegati Doma naroda Parlamenta FBiH, koji su, prije nego što je to tijelo konstituisano u skladu sa Izbornim zakonom, i bez sertifikata CIK-a, donijeli nezakonite odluke izbora čelništva FBiH, već i osobe koje su se nezakonito proglasile ministrima, kao i premijer i članovi Federalne vlade iz SDA i Stranke BiH koji su predali premijerske i ministarske dužnosti.

"Šteta koju su takozvani `platformaši` već počinili odbijajući da sprovedu odluke CIK-a, već je nesaglediva jer nepoštivanje državnih institucija kao što je CIK, znači zapravo urušavanje države. Uz to već su nezakonito zaposjeli zgradu federalne vlade, većinu federalnih ministarstava, materijalno tehnička sredstva vlade, te počeli s nezakonitim donošenjem odluka, uključujući i Budžet FBiH", ističe Dnevnik.ba.

Pod udar zakona, kako prenosi Dnevnik.ba, mogli bi doći i odgovorni u Federalnoj upravi policije, koji su otkazali osiguranje predsjednici FBiH Borjani Krišto i zamjeniku premijera FBiH Vjekoslavu Bevandi, jer su njihove živote, zloupotrebljujući svoj položaj i kršeći zakon, svjesno ugrozili, a za zloupotrebu položaja mogli bi odgovarati i šefovi službi Vlade FBiH, koji su se stavili u službu "platformaša".

Sud BiH, kako objašnjava izvor Dnevnika.ba, dužan je da osigura trenutno poštivanje pravosnažnih odluka ove najveće sudske instance u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE