• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Datum raspisivanja tendera 31. marta

Tačan datum raspisivanja tendera za izvođenje radova na dionici autoputa Prnjavor - Doboj biće određen 31. marta.

 Datum raspisivanja tendera 31. marta Izvor: MONDO

Ministar saobraćaj i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović najavio je da će 31. marta biti održani završne razgovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom na kojima će biti određen tačan datum raspisivanja tendera za izvođenje radova na dionici autoputa Prnjavor - Doboj, za čija će sredstva Vlada RS biti garant.

"Za dionicu Banjaluka - Prnjavor i Doboj - Jakeš biće raspisan tender za koncensionara odnosno javni poziv, tako da ćemo imati dodatnih 45 dana da obavimo konsultacije koji će od ponuđača biti najpovoljniji i za jednu i za drugu vrstu posla. U ovom pripremnom periodu uradili smo veliki posao, imamo završenu eksproprijaciju, projekat, na jednom dijelu glavni, na drugom za ugovaranje posla. Sada su se stekli uslovi za raspisivanje ove vrste tendera, što ranije nije bio slučaj", naglasio je Čubrilović.

On je objasnio da su se uslovi za učešće u ovom nadmetanju približili domaćim kompanijama, ali s obzirom na uslove od kreditora mora se provesti procedura. "Dijeleći dionicu Pranjavor - Doboj na četiri lota, pokušali smo da domaćim kompanijama omogućimo da ravnopravno učestvuju na tom tenderu, ali je sigurno da će posao dobiti najpovoljniji ponuđači", naglasio je resorni ministar.

Čubrilović je objasnio da domaćim prevoznicima niko unaprijed nije mogao da obeća da će biti uključeni u dijelu posla za koji su osposobljeni da rade, jer se mora poštovati Zakon o javnim nabavkama.

On je izrazio očekivanje da će dionica autoput Banjaluka - Gradiška biti završena krajem juna bez mosta i kompletirane petlje u Mahovljanima, kako bi u julu saobraćaj na autoputu mogao biti pušten u funkciju.

"Ugovorena cijena na ovoj dionici bila je oko 2,9 miliona evra po kilometru, a ukupna cijena koštanja 3,4 do 3,5 miliona evra po kilometru. To je ispod cijene u okruženju i kada bi ta cijena bila i na dionici Banjaluka - Doboj i Doboj - Jakeš bila bi sasvim prihvatljiva", rekao je Čubrilović sinoć za banjalučku Alternativnu televiziju.

Ministar je naglasio da je podnesena tužba protiv slovenačke kompanije CPM, koja nije ispunila ugovor o potkoncesiji za lot jedan autoputa Banjaluka - Doboj koji je potpisala sa Vladom RS u avgustu prošle godine, te da odštetni zahtjev iznosi sedam miliona evra.

"Postupak je u toku. Imamo uvjeravanja da ćemo uspjeti da naplatimo štetu iz stečajne mase slovenačke firme, ali nismo sigurni da li će biti ovaj iznos ili neki drugi", rekao je Čubrilović.

Govoreći o situaciji u Željeznicama RS, ministar je naglasio da su željeznice opšte dobro, vlasništvo Vlade RS koja mora da brine o tom sistemu. "Željeznice na neki način znače i državnost. Željezničiki saobraćaj treba riješiti na neki način da li kroz akzice na gorivo ili iz budžeta sasvim je svejedno. Da li će akzice biti uvedena namjenski za infrastrukturu nije poznato, jer se Vlada o tome još nije izjasnila", objasnio je Čubrilović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE