• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Dvovlašće u Federaciji BiH

Nakon formiranja vlasti bez predstavnika dva HDZ-a, u FBiH dolazi do tenzije koja je i teritorijalno koncentrisana, te do svojevrsnog dvovlašća.

 Radojičić: Dvovlašće u Federaciji BiH Izvor: MONDO

Ovo je za sarajevsko Oslobođenje izjavio Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić.

"Prema najavama koje se daju primjetiti, ova vlada FBiH, ako bude priznata, mogla bi imati efektivnu kontrolu samo nad jednim dijelom teritorije. Dakle, situacija se nije nimalo pojednostavila, naprotiv, izuzetno se zakomplikovala i vrlo je nepredvidivo u ovom trenutku reći kako će se to dalje odvijati", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u FBiH je trenutno na sceni legalno vrlo neizvjesna situacija i kriza Vašingtonskog sporazuma, koji je u međuvremenu propao, jer je jedan subjekt, bošnjački, koji je jači, konstituisao vlast bez drugog subjekta, bar bez njegove većine.

"Vašingtonski sporazum je u krizi, a on je i osnov za formiranje BiH na osnovama Dejtonskog sporazuma. Dakle, cijeli se sistem nalazi u krizi. Ono što RS uspijeva, jeste da obezbijedi funkcionisanje ovog entiteta, ali od nefunkcionisanja institucija BiH i mi imamo ozbiljne probleme, na svim linijama. Tako da nikome ne može odgovarati loša situacija, ali u ovom trenutku je apsolutno nepredvidljivo u kojem će se pravcu stvari kretati. Mi sada posmatramo kako će se rasplesti kriza u Federaciji", naglasio je Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Iz ugla SNSD-a, naglašava Radojičić, to potpuno blokira pregovore na nivou BiH, jer prvo treba završiti proces konstituisanja vlasti u Federaciji, razriješiti pitanja legitimnosti, da bi se iz toga mogla izvoditi bilo kakva konstrukcija vlasti na nivou BiH.

On je dodao da RS čeka stavove institucija koje su za to nadležne, a njena procjena je da postupak koji je doveo do konstituisanja Doma naroda nije legalan. Radojičić je rekao da ne zna zašto se pažnja koncentriše samo na Ustavni sud i da je u FBiH došlo do jednog zabrinjavajućeg ignorisanja stava CIK-a, koji je zadužen za provođenje izbora na svim nivoima.

"Narodna skupština RS je proces izbora Vijeća naroda vodila usporeno, jer smo svu dokumentaciju slali CIK-u, pa čekali okončanje žalbenog postupka i poštovali smo procedure. Sada je drugi entitet sve to bacio pod noge, rekao to ništa ne važi i srušio Izborni zakon. Ako jedan entitet može da kaže da CIK ne važi, onda to može i drugi i onda dolazite do situacije u kojoj više ništa ne važi. Dakle, neko ko misli da je u Federaciji riješio problem, ustva­ri je napravio generalno samo još veći problem", konstatovao je Radojičić.

Uz to, naglašava on, Ustavni sud FBiH ima troje sudija manje i odakle mu kapacitet da uopšte radi i odlučuje. "Oni, zbog nedovoljnog broja sudija, nemaju ni Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Kako ovih šest sudija radi u punom kapaci­tetu, to je sada drugo pitanje", istakao je Radojičić za sarajevsko "Oslobođenje".

Komentarišući činjenicu da se posljednjih dana kao jedan od modela za formiranje vlas­ti na nivou BiH spomi­njala se koalicija SBB, Stranke za BiH, oba HDZ-a, te SNSD-a i SDS-a, Radojičić je rekao da SNSD sa SDS-om ima sporazum o zajedničkom učešću u vlasti na nivou BiH i sa te strane stav RS je potpuno jasan.

"Moraju se složiti kockice u Federaciji. Mora se raščistiti neka skupštinska većina koja bi učestvovala u konstruisanju vlasti na nivou BiH, ako su na jednoj strani platformaši, na drugoj oba HDZ-a, na trećoj SBB i SBiH, nema vlasti u BiH", zaključio je predsjednik parlamenta Srpske.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE