• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić: Sačuvati teško stečeni mir

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je da je na svima u BiH odgovornost da se "sačuva teško stečeni mir".

 Silajdžić: Sačuvati teško stečeni mir Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, ovo se može postići samo poštivanjem Dejtonskog sporazuma, koji se evidentno krši nepoštivanjem institucija i odluka sudova, u čemu učestvuje i međunarodna zajednica".

"Oni koji nas uče vladavini prava, treba i sami to da čine. Dejtonski sporazum je jedini zakon koji imamo i da bi sačuvali mir, moramo ga poštovati", rekao je Silajdžić danas u Sarajevu na zajedničkoj konferenciji za novinare njegove i stranaka Demokratskog bloka, koji čine SDU BiH, LDS BiH, SPU BiH i E-5, a na kojoj je izražena zabrinutost zbog stanja u BiH uzrokovanog načinom formiranja vlasti u Federaciji BiH, odnosno neformiranjem vlasti na nivou BiH.

Silajdžić je istakao da su šteta za BiH na privrednom planu u ovakvoj situaciji svima jasne i predložio da se projekti investicija u BiH hitno obnove.

Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU) Nermin Pećanac smatra da je jedino Ustavni sud kompetentan da donese odluku u vezi sa načinom formiranja vlasti u Federaciji BiH (FBiH) i da, bez obzira na neslaganje sa odlukama Centralne izborne komisije (CIK) BiH, niko ne može ignorisati njeno postojanje.

Naglasivši da ne prejudicira odluku Ustavnog suda na koji se, kako kaže, već vrši pritisak i "širi" priča da će se proglasiti nenadležnim, Pećanac je izrazio očekivanja da će ova pravosudna institucija ipak donijeti "samo jednu odluku kako piše u Ustavu, ne gledajući kome ona ide u prilog".

Ističući da niko ne smije biti iznad Ustava i zakona BiH, Pećanac je u ime stranaka Demokratskog bloka i Stranke za BiH odbacio politiku pritisaka i isključivosti, jer u BiH, u kojoj, kako je rekao, postoje anomalije, mora postojati kompromis i poštivanje zakona.

Predsjednik Stranke penzionera - umirovljenika (SPU) BiH Mehmed Nurkanović rekao je da su građani, a posebno penzioneri, pored egzistencijalnih problema, zabrinuti i za opšte stanje u zemlji i pozvao sve građane BiH, a posebno predstavnike stranaka koji su dobili najviše glasova na izborima, da što prije uspostave funkcionalnu vlast na svim nivoima, kako ne bi došlo do težih posljedica.

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke /LDS/ BiH Bojan Zec Filipović rekao je da politički lideri BiH treba da shvate da imaju kapacitet, snagu i mogućnost da "izvoze" pozitivnu energiju u EU, ali im je za to neophodno potrebna dodatna stabilizacija.

"Ukoliko nismo u stanju da deblokiramo situaciju do kraja aprila, na sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope nećemo imati delegate iz BiH i vlastitim nečinjenjem napraviti efekat da svjesno ne participiramo u važnoj međunarodnoj instituciji. Ukoliko se to desi, tražićemo da CIK svojim kapacitetima proglasi datum održavanja novih izbora u roku od šest mjeseci i da narod BiH izabere nove, energičnije i bolje ljude", rekao je Zec Filipović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE