• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH neka rješava sopstvene probleme

Federacija BiH vrlo je problematična, mnogo je tenzija iz prošlosti i entitet se fokusira na probleme na nivou BiH i sa RS, umjesto da rješava svoje unutrašnje, izjavila je direktor Međunarodne krizne grupe za Evropu Sabina Frejzer.

 FBiH neka rješava sopstvene probleme Izvor: MONDO

"Trenutna situacija je vjerovatno najveća kriza do sada. Veoma je ozbiljna i posebno zabrinjavajuća i teško je vidjeti kako će se izaći iz ovoga. Međunarodna krizna grupa je još prošle jeseni ukazala da je Federacija u krizi, da se situacija u tom dijelu BiH pogoršava nekoliko posljednjih godina", naglasila je Frejzerova.

Ona je ocijenila da je formiranje federalnih vlasti na neki način kombinacija svih tih problema kroz koje Federacija posljednjih godina prolazi i za to treba kriviti sve strane.

"Tu je i pitanje kako je Vlada formirana, da li je to učinjeno zakonski ili ne, šta čini HDZ, da li je to zakonski ili ne. Sada su sve oči uprte na Ustavni sud FBiH...Federaciji trebaju ozbiljne reforme koje će se baviti raspodjelom moći među različitim institucijama, ulogom kantona i njihovim geografskim određenjem, imajući na umu jednakost prava svih koji u njoj žive", naglasila je Frejzerova za Radio Slobodna Evropa.

Govoreći o zaključcima ministara spoljnih poslova EU o BiH, nakon zasjedanja u ponedjeljak 21. marta, Frejzerova je rekla da su oni istovremeno i dobri i loši - dobri, jer se ipak govori o BiH, a loši, jer još nema konkretnog plana kako će se to EU snažnije angažovati u BiH.

"Pozitivna stvar u zaključima je i da se jasno govori da BiH ima perspektivu evropskog članstva. Međutim, razočarana sam jer ministarski zaključci ostavljaju vrlo maglovitim način na koji će EU biti prisutna u BiH", rekla je Frejzerova.

Prema njenom mišljenju, EU treba ovu godinu da iskoristi da izgradi svoje prisustvo u BiH i učini ga kredibilnim, kako bi bila tamo kada visoki predstavnik napusti BiH ili se potpuno ugasi njegova misija.

Ona je naglasila da je Međunarodna krizna grupa vrlo jasna i traži da se specijalni predstavnik i šef delegacije objedine u jednoj osobi, koja bi trebalo da bude imenovana što je prije moguće i kojoj treba dati vrlo jasan mandat čak i ako visoki predstavnik ostane u zemlji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE