• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Produženje odluke o privremenom finansiranju?

Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, koja je na snazi do 31. marta, mogla bi da bude produžena jer još nije usvojen budžet.

 Produženje odluke o privremenom finansiranju? Izvor: MONDO

Postoji i mogućnost da budžet za 2011. nametne visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

"Glas Srpske" saznaje da bi na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH ove sedmice mogla da se nađe i odluka o produženju privremenog finansiranja.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da bi privremeno finansiranje na nivou BiH moglo da bude nastavljeno.

"Međutim, kao što je proglasio odluku o privremenom finansiranju FBiH, visoki predstavnik može da proglasi i budžet BiH" - rekao je Bevanda.

U Ministarstvu finansija RS kažu da su maksimalistički i neopravdani zahtjevi zajedničkih institucija imali za posljedicu nemogućnost dogovora o budžetskim okvirima.

"Zahtjevi institucija BiH za više novca nisu opravdani u vremenu kada se entiteti zadužuju da bi održali nivo socijalnih davanja", rekli su iz Ministarstva finansija RS i upozorili da ucjene bilo koje vrste za RS nisu prihvatljive.

Poslanik u Parlamentu BiH Lazar Prodanović rekao je da je najbolje rješenje produženje odluke o privremenom finansiranju, kako bi institucije na nivou BiH mogle da funkcionišu.

"Moraju se obezbijediti sredstva za ispunjavanje tekućih obaveza, troškova za diplomatske misije i servisiranje spoljnog duga", rekao je Prodanović.

Tokom perioda privremenog finansiranja ne mogu se započinjati novi kapitalni izdaci i projekti finansirani iz budžeta.

Odlukom o privremenom finansiranju institucijama BiH je u prva tri mjeseca odobren identičan iznos koji su imali u istom periodu prošle godine, odnosno 257 miliona maraka.

S obzirom da zbog krize u FBiH nisu formirana oba doma Parlamenta BiH, koji moraju da potvrde odluku o usvajanju budžeta, neizvjesno je kada bi budžet mogao da bude usvojen.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE