• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko suspendovao odluke CIK-a

Visoki predstavnik suspendovao odluke CIK BiH koje se odnose na formiranje vlasti u Federaciji BiH.

 Incko suspendovao odluke CIK-a Izvor: MONDO

Portparol CIK-a Maksida Pirić izjavila je Srni da je iz OHR-stigao nalog kojim se privremeno suspenduju odluke CIK-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta Federacije i na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije.

„Dobili smo nalog kojim se privremeno suspenduju određene odluke CIK-a BiH donesene na sjednici održanoj 24. marta, kao i svi postupci sa prethodno navedenim odlukama“, rekla je Pirićeva.

Ona je dodala da je ovakav nalog "primljen k znanju" i da neće komentarisati odluke visokog predstavnika.

Reagovanja iz Srpske: Dodatno zakomplikovani odnosi u FBiH

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić izjavio je da se visoki predstavnik Valentin Incko privremenom suspenzijom odluke CIK-a o izboru vlasti u Federaciji BiH svrstao na jednu stranu i dodatno zakomplikovao odnose.

"Nakon dužeg vremena visoki predstavnik donosi odluku na pogrešnom mjestu, jer je morao sačekati odluku Ustavnog suda. Legitmitet CIK-a je nesporan i ulazak u njene kompetencije i nadležnosti djeluje poprilično neozbiljno", rekao je Čavić Srni.

Prema njegovim rječima, intervencionistička uloga nije potrebna i taj proces bi trebalo da završe legitimne i legalne institucije sistema vlasti, tačnije FBiH i BiH.

Predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica ocijenio je da je s cilj ovog poteza da se djeluje na Ustavni sud FBiH da donese odluku koja će izbor federalnih organa vlasti proglasti legalnom.

"To će sigurno još više zakomplikovati odnose među političkim faktorima u FBiH i posebno je sporno to što visoki predstavnik nije imao primjedaba na Izborni zakon, ali je praktično podržao bezakonje, nametanjem te odluke što će dodatno usložiti postojeću krizu u FBiH", rekao je Mihajlica.

Prema njegovoj procjeni, biće vrlo teško formirati vlast u FBiH koja će izražavati većinsko raspoloženje građana tog entiteta, i samim tim teško će biti formiranje vlasti i na nivou BiH, pa to sve može biti uvod u scenario koji će se završiti prijevremnim izborima.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da  Inckova odluka pokazuje da stranci u BiH, posredstvom OHR-a, imaju svoje miljenike i da mogu raditi šta hoće.

"U najmanju ruku čudno je da je visoki predstavnik dao prednost jednim strankama u odnosu na druge, čak bih se usudio reći jednom narodu u odnosu na druge", rekao je Pavić Srni.

On je naglasio da je visoki predstavnik još jednom posegao za nepostojećim ovlaštenjima i da se na neprimjeren način umiješao se u izbornu politiku BiH.

"Izbori su stvar građana BiH i niko nema prava da odluke donosi u ime njih, a stati iza jednog broja stranaka je neprimjereno i smatram da se OHR u ovo nije smio miješati", rekao je lider DNS-a.

SDA: Odluka OHR-a doprinos rješavanju problema

SDA je pozdravila nalog OHR-a kojim se suspenduju odluke Centralne izborne komisije BiH, ocijenivši ga doprinosom rješavanju problema u BiH.

"SDA smatra da će ova odluka onemogućiti provođenje nezakonite ili, u najmanju ruku, sporne Odluke CIK-a te da će omogućiti nadležnom organu - Ustavnom sudu Federacije BiH - da iznese konačan stav o pitanju zakonitosti uspostavljanja vlasti u FBiH", navodi se u saopštenju SDA.

Inače, CIK BiH u petak je donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjenika Federacije BiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE