• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve lošiji rezultati sudija i tužilaca

Rezultati rada Suda i Tužilaštva BiH za 2010. godinu, koje će Visoki sudski i tužilački savjet razmatrati lošiji su nego u prethodne dvije godine

 Sve lošiji rezultati sudija i tužilaca Izvor: MONDO

Njihovi rezultati su lošiji iako je povećan broj sudija i tužilaca, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

U Sud BiH 2009. i 2010. godine primljeno je 11 novih sudija, a ukupni rezultati ove institucije su na nivou 2007. godine. U Tužilaštvu BiH postoje tužioci koji u prošloj godini nisu podnijeli nijednu optužnicu, što je slučaj bez presedana u pravosuđu, saznaje ovaj list od izvora bliskog VSTS-u.

Odjeljenje za ratne zločine Suda BiH, u kome radi 13 sudija, prošle godine izreklo je samo 14 presuda, tako da je svaki sudija uradio samo jednu presudu. S ovakvim rezultatima rada Sudu BiH bi trebale stotine godina da završi suđenja za ratne zločine.

To je zabrinjavajuće, posebno ako se uzme u obzir stopa kriminaliteta u BiH, smatra profesor na banjalučkom Pravnom fakultetu Petar Kunić.

"Takve sudije i tužioci u normalnim zemljama ne bi dobili produženje mandata. Takvi rezultati su zbog činjenice da sudije i tužioci nisu nezavisni od pripadnosti političkoj eliti", istakao je Kunić.

On je rekao da je suštinski problem u radu Odjeljenja za ratne zločine Suda BiH to što se ne uzimaju prioriteti, već što njihov rad određuje politika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE