• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fondacija “Dr Milan Jelić” prenosi nadležnost

Fondacija "Dr Milan Jelić" u formalno-pravnom smislu prestaje da postoji, a stipendiranje studenata i druge aktivnosti preuzeće istoimeni Fond.

 Fondacija “Dr Milan Jelić” prenosi nadležnost Izvor: MONDO

Fond će djelovati u okviru Ministarstva nauke i tehnologije RS.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić rekao je da su formalno-pravne aktivnosti u vezi sa formiranjem Fonda završene, te da će po preuzimanju neophodne dokumentacije iz Fondacije kao njen direktni sljedbenik Fond u narednih desetak dana i početi sa radom.

"Sredstva koja se iz Budžeta RS dodjeljuju za finansiranje Fondacije će ostati sredstva Fonda, a sredstva koja se Ministarstvo već izdvaja za nauku i tehnologiju ostaju u nepromijenjenom iznosu, s tim da je naša borba usmjerena za povećanje svih tih sredstava", rekao je Komić na današnjoj konferenciji za novinare.

On je naglasio da je odluku o formiranju Fonda Vlada RS donijela 17. marta, da je u nadležnosti Fonda i dalje podrška finasiranju studiranja, naučno-istraživačkog rada i usavršavanja mladih talenata, te da će predsjednik Fonda biti ministar nauke i tehnologije, a članovi predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS, ministri prosvjete i kulture, porodice, omladine i sporta, za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i ministar finansija.

Direktor Fondacije "Dr Milan Jelić" Tanja Đaković rekla je da će Fond "Dr Milan Jelić" uredno isplatiti preostale stipendije studentima prvog ciklusa studija i u maju raspisati drugi konkurs za dodjelu stipendija studentima drugog i trećeg ciklusa u istom iznosu i po istim kriterijumima koji su važili i do sada.

Ona je naglasila da je Vlada RS od samog početka bila glavni finansijer aktivnosti Fondacije na šta je i Glavna služba za reviziju imala primjedbu, te da se u namjeri da se pronađe zakonski prihvatljivo rješenje za finasiranje aktivnosti Fondacije, a da studenti ne bi bili uskraćeni za podršku, došlo na ideju da se obrazuje Fond pri Ministarstu nauke i tehnologije koji bi bio finasiran iz Budžeta RS.

"Sigurna sam da je obrazovanjem Fonda `Dr Milan Jelić` pronađeno najbolje rješenje za sve, naročito za mlade talentovane ljude koji su za RS zaista dragocjeni i o kojima moramo da vodimo računa", rekla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da će i naredne školske godine budžet Fonda biti milion KM i da će biti raspisan konkurs za dodjelu stipendija za isti broj studenata prvog ciklusa, i to njih 110 za mjesečnu stipendiju od 400 KM za one koji studiraju u RS i 800 KM za one koji studiraju u inostranstvu, te da će takođe biti i druga dva konkursna roka za studente drugog i trećeg ciklusa u decembru i maju za dodjelu jednokratne novčane pomoći u iznosu od pet i deset hiljada KM.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Dr Milan Jelić" Vinko Bogdan rekao je da je zapravo riječ o promjeni adrese Fondacije i da njene nadležnosti samo prelaze u resor nauke pri Ministasrtvu nauke i tehnologije RS.

On je naglasio da budući Fond zadržava i ime Fondacije i čovjeka koji je bio predsjednik RS i koji je puno uradio za mlade.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE