• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag:104.732 žrtve rata u BiH

U BiH su od 1992. do 1995. godine život izgubile 104 732 osobe - procjena je broja žrtava rata koju je sačinila Demografska služba Tužilaštva u Hagu.

 Hag:104.732 žrtve rata u BiH Izvor: MONDO

"U januaru 2010. godine utvrđen je broj od 104 732 žrtve, što se smatra konačnom procjenom broja preminulih u BiH", objavljeno je danas na sajtu Haškog tribunala.

Demografska služba Tužilaštva sprovela je aktivnosti bez presedana u istoriji međunarodnog krivičnog prava. Haški tribunal je prvi međunarodni sud koji je koristio demografske procjene, ne samo broja ubijenih, već i ranjenih, nestalih, ekshumiranih i identifikovanih osoba, interno raseljenih osoba i izbjeglica.

Konačni presjek pokazuje gubitke za svaku nacionalnost i pol. Takođe, uključuje podatke za smrti civila i vojnih lica, ali ne pravi razliku između smrti koja je nastupila tokom sukoba ili van njega u okviru ovih kategorija. Da bi se to postiglo, demografi bi morali da individualno procijene okolnosti svakog pojedinačnog smrtnog slučaja, a takvi dokazi nisu dostupni za sve žrtve.

Ova konačna procjena rezultat je dvanaestogodišnjeg sakupljanja podataka, procjene izvora, formiranja i ažuriranja baza podataka i unapređenja metodologije. Demografi tužilaštva koristili su tzv. pristup empirijskog brojanja, prema kojem se informacije o pojedinačnim žrtvama prikupljaju iz više izvora. Duplikati se nakon toga izostavljaju kako bi se dobio najmanji broj, a statistički modeli pomažu da se izvrši procjena neprebrojanih.

Zbir ove dvije komponente, najmanji broj poginulih - 89 186 i procjena neprebrojanih - 15 546 daju ukupni zbir od 104 732 mrtvih u ratu.

Demografi tužilaštva predstavljali su statistike o broju smrtnih slučajeva u ratu za pojedina područja BiH u posebno sastavljenim izveštajima na mnogim suđenjima pred MKSJ. Međutim, ovom konačnom studijom su ažurirani svi fragmentarni podaci na jasan i sveobuhvatan način.

Ovi podaci nisu povezani ni sa jednom konkretnom optužnicom, ali su izvještaji na osnovu kojih su dobijeni uvršteni u dokazni materijal u nekoliko suđenja pred MKSJ - navodi se na sajtu Haškog tribunala.

Prema ovoj procjeni, po nacionalnoj pripadnosti u ratu u BiH život je izgubio 68 101 musliman, 22 779 Srba, 8 858 Hrvata i 4 995 ostalih.

U odnosu na ukupan broj stanovnika iz 1991. godine, od 1992. do 1995. godine smrtno je stradalo 2,4 odsto stanovništva BiH. Prema nacionalnosti žrtava rata, u procentima je stradalo 3,6 odsto Muslimana, 1,7 odsto Srba, 1,2 odsto Hrvata i 1,4 odsto ostalih.

Stradalo je ukupno 42 106 civila, od kojih 32 251 muškarac i 9 842 žene, dok pol 13 žrtava rata nije poznat.

Prema ovoj procjeni, u ratu u BiH život je izgubilo ukupno 62 626 vojnih lica, među kojima i 526 žena, te jedno vojno lice nepoznatog pola.

Ukupno je stradalo 94 350 muškaraca (civila i vojnih lica) i 10 368 žena, te 14 osoba neutvrđenog pola - navodi se na sajtu Haškog tribunala.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE