• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aerodromu u Mahovljanima prijeti zatvaranje

Aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke mogao bi da izgubi licencu za obavljanje međunarodnog saobraćaja.

 Aerodromu u Mahovljanima prijeti zatvaranje Izvor: MONDO

Naime, preduzeću prvo prijeti sudska blokada računa zbog neizmirenih obaveza prema radnicima, zatim ukidanje potvrde za obavljanje međunarodnog saobraćaja, a samim tim i zatvaranje, piše "EuroBlic" pozivajući se na informaciju Ministarstva saobraćaja i veza o funkcionisanju ovog aerodroma.

Kako saznaje ovaj list, radnici su tužili upravu preduzeća zbog neisplaćenih regresa i zimnica za 2008. i 2009, a potražuju ove obaveze i iz 2010. Ukupna potraživanja premašuju 200.000 maraka.

Zbog problema u radu preduzeća “Aerodromi RS”, Vlada RS je na posljednjoj sjednici donijela odluku da za potrebe funkcionisanja jedinog aerodroma u RS obezbjedi 600.000 KM, a Ministarstvo finansija zaduženo je da obezbjedi novac koji nije planiran budžetom za 2011.

Portaprolka Ministarstva saobraćaja i veza RS Sandra Kovačević nam je potvrdila da je novac tražilo rukovodstvo Aerodroma Republike Srpske, ali da se još ne zna sa koje budžetske pozicije će biti obezbjeđen novac.

Direktor ARS Zoran Okilj, koji je i tražio pomoć iz budžeta, nije htio da govori o problemima ARS, kao i u koje svrhe tačno će da potroši 600.000 maraka.

Po podacima iz finansijskih izveštaja, objavljenih na sajtu Banjalučke berze, ARS su za šest mjeseci prošle godine napravili skoro duplo veći gubitak nego u istom periodu 2009.

Na kraju juna 2010. bili su u minusu nešto više od milion maraka, 2009. završili su sa oko 1,5 miliona gubitaka, kao i za 2008. godinu.

“Već duži period preduzeće otežano posluje. Prihodi koje ostvaruje od prihvata i otpreme putnika, opsluživanja letova, prodaje mlaznog goriva, usluga bifea i prodaje avio-karata, nisu dovoljni ni da se pokriju minimalni troškovi održavanja aerodroma otvorenim. Ako se ne obezbjedi neophodan novac ili način sufinansiranja, ARS biće primorano da prestane sa radom, jer neće moći da obezbjedi funkcionisanje sistema kojim se obezbjeđuje međunarodni saobraćaj, a čime će se dovesti u pitanje postojanje i ostalih vazduhoplovnih subjekata u RS” navodi se u informaciji koju je usvojila Vlada RS.

Upravo sa namjerom razvoja vazdušnog saobraćaja u RS, Vlada je 2007. osnovala domaću avio-kompaniju “Skaj Srpska”, a 2010. donijela odluku da se nabave dva aviona za potrebe ove kompanije.

“Usljed mera štednje preduzetih zbog svetske ekonomske krize, avioni nisu nabavljeni. Jedine kompanije koje obavljaju letove sa jedinog aerodroma su slovenačka “Adrija ervejz”, na osnovu potpisanog memoranduma sa “Skaj Srpskom”, i “BH erlajns” podsećaju u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Međutim, u informaciji Vlade RS priznato je ono što je “EuroBlic” ranije pisao - prihodi od ovih letova su zanemarivi i daleko ispod iznosa potrebnih za funkcionisanje aerodroma.

“Osnovna delatnost “Skaj Srpske” je avio-saobraćaj, a s obzirom na to da nemaju vlastite avione, jedini izvor prihoda za kompaniju su subvencije iz budžeta” ističe se u informaciji.

Vlada RS ocijenila je da ARS zahtevaju hitno angažovanje, jer bi zatvaranje ovog aerodroma, osim preduzeću, prouzrokovalo nenadoknadivu štetu i ostalim vazduhoplovnim subjektima. Drugim riječima, ako bude zatvoren aerodrom u Mahovljanima, biće obustavljen i vazdušni saobraćaj u Republici Srpskoj. Sve to bi imalo dalekosežne posljedice po privredni i društveni život Srpske.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE