• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckova odluka nije mnogo pomogla

Šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoističnom Evropom kritikovao OHR-ovu suspenziju odluke CIK BiH.

 Inckova odluka nije mnogo pomogla Izvor: MONDO

Šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Eduard Kukan rekao je OHR-ova suspenzija odluke Centralne izborne komisije nije mnogo pomogla i da je krajnje vrijeme da bude izabran novi šef evropske delegacije u BiH, javio je dopisnik Srne.

"To nije potez koji je mnogo pomogao. Krajnje je vrijeme da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izabere novog šefa evropske delegacije u BiH", rekao je Kukan u Evropskom parlamentu na panelu na kojem predstavljeni ekonomski potencijali kantona Sarajevo, kao i Sarajavo biznis foruma.

Povodom ove Inckove odluke, izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak rekla je da je SDP u početku napravio veliku grešku, što, po njenoj procjeni, nije bilo u skladu sa Ustavom.

"U početku je bila velika greška SDP-a, koja je bila, rekla bih, takva da nisu bili u skladu sa Ustavom. Sada izgleda kao da su malo popustili, i kao da drugi žele više nego što zaslužuju ili više nego što mogu uzeti", rekla je Doris Pak, govoreći na panelu.

Ona je naglasila da su u BiH izabrani političari koji nisu u stanju da riješe problem.

''Vaš problem sastoji se u tome da ste izabrali političare koji nisu u stanju da riješe problem. Mnogi misle da smo mi ti koji ćemo ga riješiti. Ali, to nije moguće, mi nemamo te instrumente, mi možemo samo vas moliti, pomoći, ali rješenje je na vama'', rekla je Pakova.

U nedjelju, međutim, na skupu Briselski forum, uoči Inckove odluke, jedan visoki direktor u Evropskoj komisiji rekao je da je Briselu važno ''samo da vlast koja sa formira provodi evropske reforme", a da je sve drugo stvar dogovora.

Incko je privremeno suspendovao odluke Centralne izborne komisije koje se odnose na formiranje vlasti u FBiH i odlučio da su legalni novi organi vlasti čija su imena objavljena u Službenim novinama FBiH 21. marta, sve dok Ustavni sud FBiH to ne potvrdi ili ne odluči drugačije.

Ustavni sud FBiH u srijedu bi trebalo da saopšti odluku o zahtjevu dosadašnje predsjednice FBiH Borjane Krišto za utvrđivanje ustavnosti odluka o konstituisanju Doma naroda federalnog Parlamenta i izboru predsjednika i zamjenika predsjednika FBiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE