• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borjana Krišto predala mandat predsjednika FBiH

Dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto predala je mandat visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku.

 Borjana Krišto predala mandat predsjednika FBiH Izvor: MONDO

Krišto je povukla svoj raniji zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o formiranju Doma naroda Parlamenta FBiH i odluke o izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

U pismu visokom predstavniku Krišto navodi da je njegovom "odlukom da suspenduje odluku Izborne komisije BiH, jedinog nadležnog organa za zakonitu sprovođenje rezultata izbora, vladavina prava u BiH dovedena do apsurda".

Krišto je istakla da je pravna država u BiH definitivno poništena Inckovom odlukom, kojom sebi daje pravo da se digne "iznad Ustava i zakona".

"Demokratska javnost je ovim činom s pravom izgubila povjerenje u stručnost i profesionalnost institucija sistema, kao i valjanost njihovih odluka, obzirom da se one mogu preko noći promijeniti", navela je Krišto.

Ona je dodala da joj obaveza prema Ustavu i zakonu ne dopušta neustavno ponašanje i predaju funkcije bez ustavnog osnova i na osnovu Izbornog zakona BiH.

"Vama nesaglediva Bonska ovlaštenja daju pravo i mogućnost da primite, ali i predate kome hoćete mandat predsjednika Federacije BiH", navela je Krišto u pismu upućenom Incku.

Krišto je članica hrvatske stranke HDZ BiH. Ta stranka je uputila zahtjev Izbornoj komisiji za ocjenu ustavnosti imenovanja rukovodstva Federacije BiH, koja su obavljena bez saglasnosti članova te stranke.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je nakon tog zahtjeva, prošle sedmice poništila izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije.

Incko je u ponedjeljak poništio odluke CIK-a i poručio da je potrebno da Ustavni sud Federacije BiH da konačno mišljenje o krizi u formiranju vlasti.

U srijedu će javnosti biti poznata odluka Ustavnog suda.

Pokušaj spasavanja pravne države

Dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto izjavila je da je povlačenjem zahtjeva, koji je ranije uputila Ustavnom sudu FBiH, pokušala da spasi institucija pravne države.

Krišto je za "Glas Srpske" rekla da je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH i odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH povukla, jer je postao besmislen poslije donošenja naloga visokog predstavnika o suspenziji odluka Centralne izborne komisije, čime je vladavina prava u BiH dovedena do apsurda, a demokratska javnost u stanje nevjerice.

"S obzirom na to da je članom tri naloga određeno da će on imati prvenstvo u odnosu na bilo koji proces, zakon ili akt, bilo postojeći bilo budući, dovedeni smo u stanje pravne nesigurnosti i neizvjesnosti. Imajući to u vidu svaka buduća odluka domaćih institucija predstavljala bi samo derogiranje tih institucija", pojasnila je Krišto.

Ona je ukazala da je, osim donošenja naloga visokog predstavnika, problem i to što je javnost u procesu pred Ustavnim sudom FBiH isključena.

"Čak smo i mi kao stranka u postupku isključeni iz tog procesa i to dovoljno govori samo za sebe o trenutnoj situaciji. To ne predstavlja ništa drugo nego jedno sramno poglavlje u radu ove institucije i početak kraja vjerovanja u pravdu i pravednost.Nikome, a meni ponajmanje, nisu potrebne nekakve odluke koje će se donositi u zatvorenim krugovima i neće podlijegati sudu javnosti", kaže Krišto.

Upitana kuda sve ovo vodi BiH, Krišto navodi da bi na ovo pitanje najbolji odgovor mogao dati visoki predstavnik, kao i oni koji su zemlju doveli u ovu neizvjesnost.

Ona kaže da će svi funkcioneri i politički predstavnici Hrvata poštovati institucije i ponašati se u skladu sa Ustavom i zakonima sve dok se ova situacija ne promijeni.

"Naravno da ćemo iskoristiti i sva pravna sredstva da zaštitimo poziciju i opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima koji su trenutno dovedeni u pitanje. Želimo da svima pošaljemo jasnu poruku da bez hrvatskog naroda nema budućnosti, stabilnosti i prosperiteta BiH niti stabilnosti u regionu", kaže Krišto.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE