• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Josipović i Kosor očekuju da Incko zaštiti Hrvate

Predsjednik i premijerka Hrvatske, Ivo Josipović i Jadranka Kosor očekuju od OHR-a da zaštiti ustavni položaj i ravnopravnost Hrvata u BiH.

 Josipović i Kosor očekuju da Incko zaštiti Hrvate Izvor: MONDO

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i hrvatska premijerka Jadranka Kosor zabrinuti su zbog "političke krize, koja prijeti daljim zaoštravanjem odnosa u Federaciji BiH i blokadom uspostavljanja vlasti na državnom nivou".

"Očekujemo od svih činilaca u BiH i OHR-a da zaštite ustavni položaj i institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH", navode u zajedničkoj izjavi Josipović i Kosor, koji pozivaju na povratak dijalogu i traženju rješenja koja su u interesu BiH i njenih konstitutivnih naroda i građana.

Josipović i Kosor su naglasili da je Hrvatska spremna da zajedno s partnerima iz međunarodne zajednice pomogne traženje takvog rješenja, javili su hrvatski mediji.

Josipović i Kosor pišu da je Hrvatska vitalno zainteresovana za stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao prijateljske i susjedne zemlje.

"Ta stabilnost zasniva se na uvažavanju većinske volje svakog od tri konstitutivna naroda, pa tako i hrvatskog naroda, kako je iskazana na opštim izborima", istakli su Kosorova i Josipović.

Vlast u FBiH formirale su stranke okupljene oko platforme SDP-a BiH, iako nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona prema zakonu.

Nakon što je Centralna izborna komisija donijela odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH, te poništila njihov izbor, Incko je privremeno suspendovao ovu odluku Komisije i odlučio da su legalni novi organi vlasti, sve dok Ustavni sud FBiH to ne potvrdi ili ne odluči drugačije.

Ustavni sud FBiH sutra bi trebalo da saopšti da li je odluka o konstituisanju Doma naroda federalnog Parlamenta i izboru predsjednika i zamjenika predsjednika FBiH u skladu sa Ustavom. Međutim, dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto danas je povukla zahtjev za ocjenu ustavnosti, uz obrazloženje da ne želi da bude učesnik u urušavanju pravnog sistema BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE