• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polovina građana spremna dati mito

Polovina anketiranih građana u BiH spremna da ponudi mito za dobijanje posla, a 49 odsto ispitanika reklo da im je poslodavac tražio mito.

 Polovina građana spremna dati mito Izvor: MONDO

Pokazalo je to istraživanje o prisustvu korupcije prilikom zapošljavanja, koje je proveo portal posao.ba.

"Posebno zabrinjava podatak da je više od 90 odsto ispitanika izjavilo da poznaje osobu koja je dala mito u zamjenu za posao", navodi se u rezultatima istraživanja, provedenog u decembru prošle i januaru ove godine, u kojem je učestvovalo ukupno 1.170 građana BiH.

Da su veze i poznanstva presudne za dobijanje posla smatra 42 odsto ispitanih, dok ih 22 odsto misli da je najbitniji mito. Iskustvo i razgovor za posao učesnici istraživanja smatraju nebitnim, pišu "Nezavisne novine".

Najviše ispitanih, oko 33 odsto, smatra da je korupcija najprisutnija u državnoj službi, zatim u zdravstvu i u obrazovanju, ističe se u istraživanju.

Više od 80 odsto građana izjavilo je da, prema njihovim saznanjima, posao košta više od 3.000 KM, dok oko osam odsto ispitanika smatra da zaposlenje košta od 1.000 do 3.000 KM.

Svi ovi parametri su veći nego što je to pokazalo istraživanje, provedeno prije dvije godine, što pokazuje da je korupcija sve prisutnija u ovoj oblasti, navodi se u istraživanju.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Ranko Milić rekao je da se o korupciji prilikom zapošljavanja može pričati jedino ako osoba koja je imala dodira s tim prijavi slučaj imenom i prezimenom, jer se anonimnim pričama ništa ne može uraditi.

U Granskom sindikatu javne uprave Srpske kažu da nemaju nikakva saznanja o slučajevima korupcije prilikom zapošljavanja u ovoj "najprimamljivijoj" oblasti.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE