• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitrović: Netačni podaci o stradalim Srbima

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović smatra da nisu tačni podaci o stradalim Srbima.

 Mitrović: Netačni podaci o stradalim Srbima Izvor: MONDO

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović smatra da je približno tačna procjena o 104 732 žrtve rata u BiH, ali da nisu tačni podaci o stradalim Srbima, koju je sačinila Demografska služba Tužilaštva u Hagu.

"Nije tačana nacionalna procjena žrtava u proteklom ratu u BiH, posebno srpskih žrtava gdje se navodi da je taj broj 22 779", rekao je Mitrović Srni.

Mitrović je podsjetio da su Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i republčički Centar za istraživanje ratnih zločina po sličnoj metodologiji radili na istraživanju broja žrtava rata i da se došlo do podataka da je u proteklom ratu u BiH stradalo 30 000 do 35 000 srpskih vojnika i civila.

On je istakao da Republička organizacija, ne želeći da umanjuje broj stradalih Bošnjaka u BiH, smatra da procjena o 68 101 muslimanskoj žrtvi nije tačna, te da je problematičan i broj poginulih iz reda ostalih, od kojih su, kako je rekao, vjerovatno, većina bili Srbi.

"Haški tribunal koristio je podatke Instituta za nestala lica BiH i federalne Komisije za traženje nestalih lica, koji još nisu verifikovani jer nije urađena centralna evidencija nestalih na nivou BiH", zaključio je Mitrović.

Demografska služba Tužilaštva u Hagu saopštila je juče konačnu procjenu broja žrtava rata u BiH, navodeći da su od 1992. do 1995. godine život izgubile 104 732 osobe.

Prema ovoj procjeni, po nacionalnoj pripadnosti u ratu u BiH život je izgubio 68 101 musliman, 22 779 Srba, 8 858 Hrvata i 4 995 ostalih.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE