• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najavljeno ukidanje nekih studijskih programa

U akademskoj 2011/2012. na javnim visokoškolskim ustanovama u RS u prvu godinu studija biće upisan 5.341 redovni student.

 Najavljeno ukidanje nekih studijskih programa Izvor: MONDO

Upisnom politikom koju je Vlada RS u srijedu razmatrala i odlukom o broju redovnih studenata koji se upisuju, a koju je usvojila, predviđeno je da se za narednu akademsku godinu ne upisuju studenti na studijske programe razredne nastave - odjeljenje u Derventi i u Istočnom Sarajevu, italijanskog i srpskog jezika i književnosti u Banjaluci, dva smjera na Mašinskom fakultetu u Banjaluci, te fizičkog vaspitanja - nastavnički smjer i geografije - nastavnički smjer i u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da će, za razliku od prošlih godina, ovaj put upisne kvote biti ispoštovane, te da će restriktivnu upisnu politiku Vlada RS primijeniti i u slučaju privatnih visokoškolskih ustanova na istim studijskim programima kao i na javnim visokoškolskim ustanovama.

"Ako gledamo ukupnu brojku svršenih srednjoškolaca sa četvorogodišnjim školovanjem što je baza za mogućnost upisa na fakultete činjenica je da nudimo mjesta za gotovo 60 odsto te populacije. U razvijenim zemljama smatra se da je dosta dobar procenat ukoliko se upiše 40 odsto od svršenih srednjoškolaca", rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci nakon treće posebne sjednice Vlade RS.

On je naglasio da je Vlada RS razmatrala i informaciju o deficitarnim studijskim programima, te da smatra da u ovom trenutku naročitu pažnju treba obratiti na matematiku i fiziku.

Načelnik Odjeljenja za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Biljana Vojvodić rekla je da je prilikom kreiranja upisne politike Ministarstvo uzimalo u obzir Strategiju razvoja obrazovanja u RS, podatke Zavoda za zapošljavanje RS, Privredne komore RS, podatke o učenicima koji završavaju četvorogodišnju srednju školu, podatke o neverifikovanom nastavnom kadru, podatke o starosnoj strukturi nastavnika, kao i podatke o cijeni pojedinih studijskih programa, te broj studenata koji trenutno studiraju na pojedinim studijskim programima.

Ona je dodala da će, osim obustavljanja upisa studenata na pojedinim studijskim programima, broj studenata biti smanjen i na drugim studijskim programima, posebno na pravu i ekonomiji.

"Sasvim je izvjesno da pojedini nastavnici neće imati priliku da se zaposle u narednih deset do 15 godina i zbog toga je takva upisna politika koja predviđa ili smanjenje pojedinih kvota ili neupisivanje na pojedine studijske programe", rekla je Vojvodićeva i dodala da se to posebno odnosi na nastavnike geografije i fizičkog vaspitanja.

Prijedlog broja vanrednih studenata koji bi se upisali u školskoj 2011/2012. godini javne visokoškolske ustanove dužne su dostaviti Vladi RS do 30. aprila nakon čega bi po studijskim programima u zavisnosti od predloženog broja i ispunjenih uslova Vlada RS odobrila upis i ovih studenata.

Od ukupnog broja studenata za upis u prvu godinu studija prvog ciklusa u akademskoj 2011/2012. godini na Univerzitetu u Banjaluci predviđeno je da bude upisan 2.581 student, na univerzitetu u Istočnom Sarajevu 2.430, na Bogoslovskom fakultetu u Foči 150, na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru 120 i Visokoj školi hotelijerstva i turizma u Trebinju 60 studenata.

Detaljnije informacije o tačnom broju redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu studija prvog ciklusa u akademskoj 2011/2012. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u RS zainteresovani mogu pogledati na internet stranici www.eobrazovanje.com.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE