• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budimir: Krišto i Bevanda se boje

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH povučen iz straha od Ustavnog suda, smatra Živko Budimir.

 Budimir: Krišto i Bevanda se boje Izvor: MONDO

Dosadašnji predsjednik FBiH Borjana Krišto i ministar finansija Vjekoslav Bevanda povukli su zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH i odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, jer se plaše odluke Ustavnog suda, smatra predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Budimir je ocijenio da su "odgovorni politički subjekti i pojedinci" zaustavili kršenje Ustava FBiH i Izbornog zakona, te spriječili ekonomski kolaps u FBiH.

''Predsjedništvo i Vlada FBiH djelovaće jednako u zaštiti interesa svih naroda i građana Federacije, a posebno u ispravljanju nejednakopravnosti hrvatskog naroda kome s ponosom pripadam", naveo je Budimir.

On je iznio stav da je konstituisanje vlasti proteklo u ustavnim okvirima i da se ne osjeća odgovornim što dva HDZ-a nisu dio parlamentarne većine na federalnom nivou, jer su, kako je naveo, sami odbili učešće u vlasti.

"Te grupacije potpuno su zanemarile interese FBiH, BiH i svih njenih naroda i građana stavljajući na prvo mjesto stranačke i lične interese. Zastrašujući je podatak da su dvije političke opcije zbog svoje dobrobiti držale FBiH pet mjeseci bez funkcionalne vlasti, odbijajući provesti izbor delegata iz kantonalnih skupština", rekao je danas Budimir novinarima u Sarajevu.

On je dodao da on nije taj koji treba da odlučuje o tome šta je ustavno, a šta ne, istakavši ne bi učestvovao u izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH da je sumnjao u ustavnost postupka.

Dosadašnji predsjednik FBiH Borjana Krišto juče je povukla zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH i odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, te predala mandat Incku. Isto je učinio i dosadašnji ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE