• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Federaciji BiH izvršena primopredaja vlasti

U Federaciji BiH uspješno je izvršena primopredaja vlasti u svih pet ministarstava u kojima su ministri bili kadrovi iz HDZ BiH i HDZ 1990.

 U Federaciji BiH izvršena primopredaja vlasti Izvor: MONDO

Ovo je u srijedu novinarima potvrdio sekretar federalne Vlade Ismet Trumić.

''Dakle, sve je proteklo korektno i drago mi je da nismo morali aktivirati 'plan B' odnosno da nismo morali i fizički - praktično nasilno, ulaziti u pojedine kancelarije, mijenjati brave i slično. Ono što je ostavljeno u zadatak Komisiji to je i urađeno. Opstrukcija nije bilo, prevladao je razum'', rekao je Trumić.

On je istakao da je Jerko Ivanković-Lijanović ušao u svoju novu kancelariju zamjenika premijera FBiH, gdje je nekada radio Vjekoslav Bevanda, kao i Desnica Radivojević koji je došao u kancelariju bivšeg zamjenika premijera Gavrila Grahovca.

"U Ministarstvu poljoprivrede, takođe, nije bilo nikakvih problema'', rekao je Trumić.

On je potvrdio da su primopredaji u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku bila prisutna oba ministra - stari Perica Jelečević i novi Vjekoslav Čamber.

''U Ministarstvu pravosuđa je sve urađeno kako treba. Nije bilo ministra Feliksa Vidovića, ali su vrata ostavljena otvorna tako da se posao mogao nesmetano obaviti'', objasnio je sekretar Vlade Federacije.

On je dodao da je u Ministarstvu finansija ostalo samo da dosadašnji ministar Vjekoslav Bevanda sutra iz svoje kancelarije iznese stvari koje su njegovo privatno vlasništvo.

Incko: Poštovati CIK

Visoki predstavnik Valentin Incko izjavio je danas da novoizabrana Vlada Federacije BiH ostaje u funkciji sve dok je na snazi njegov nalog o suspenziji odluka Centralne izborne komisije o formiranju vlasti u ovom entitetu.

Incko je pojasnio da je nalog o suspenziji donio uz podršku ambasadora Savjeta za provođenje mira (PIK), te da za promjenu te odluke, takođe, treba da bude održi sastanak amabasadora PIK-a.

Govoreći o današnjoj odluci Ustavnog suda FBiH, Incko je istakao da OHR do sada nije dobio ništa u pisanoj formi od ove pravosudne institucije.

"Mi ćemo vrlo detaljno proučiti pisano obrazloženje Ustavnog suda FBiH. Oni su, vjerovatno, imali namjeru da daju mišeljenje o ustavnosti nove Vlade FBiH, a isto je bila i naša želja" , izjavio je Incko na pres-konferenciji u Sarajevu nakon dvodnevne sjednice PIK-a.

On je napomenuo da je OHR želio da se Ustavni sud FBiH izjasni o tom pitanju, jer će, kako je rekao, doći vrijeme kada neće biti međunarodne zajednice i kada će se domaće institucije morati izjašnjavati o takvim i sličnim pitanjima.

"Možda će se još neko žaliti i tražiti izjašnjavanje Ustavnog suda FBiH. Nesporno je da je CIK institucija koja je važna i treba da se poštuje", naglasio je visoki predstavnik.

On kaže da u Izbornom zakonu BiH, ali i zakonima u BiH "postoji mnogo rupa, jer nema definisanih rokova".

"Odmah po formiranju vlasti na svim nivoima neophodno je da se poboljšaju te zakonske praznine. Bili smo užasnuti kada smo vidjeli koliko ima zakonskih praznina", rekao je Incko i kao primjer naveo privremeni budžet FBiH.

Odgovarajući na pitanje pitanje kako gleda na činjenicu da su mu dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto i pojedini ministri iz reda hrvatskog naroda u Vladi FBiH ponudili svoje mandate, Incko je rekao da je to za njega velika čast.

"Međutim, zakon ne poznaje kategoriju primopredaje vlasti. Nisam dobio nikakve pečate, već samo nekoliko pisama", kaže Incko.

Čović: Ništa od vlasti dok Incko ne povuče odluku



Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da ova stranka neće formirati vlast na nivou BiH dok se u Federaciji BiH (FBiH) stanje ne vrati na ono prije odluke visokog predstavnika Valentina Incka, koji je privremeno ukinuo odluku Centralne izborne komisije o poništenju izbora čelnika ovog entiteta.

"Incko treba da povuče svoju odluku i time da šansu da proces bude vođen u skladu sa Ustavom BiH i zakonima. Postoji i mogućnost da on potpuno preuzme vlast u zemlji i zamijeni institucije BiH. Ja mislim da je to nemoguć put, ali to je jedno od pravnih rješenja", rekao je Čović za sutrašnje "Nezavisne novine".

Čović kaže da je evidentno da je OHR ovo uradio kao izgovor za produžetak svog ostanka u BiH i najavio da će Hrvati zbog toga pokrenuti građansku neposlušnost.

"To će izazvati jako puno problema u funkcionisanju vlasti na svim nivoima, to je sasvim jasno, ali to je demokratsko pravo koje svako ima - da kaže da mu ne treba vlast koja će biti uspostavljena na takav način", rekao je Čović.

Lider HDZ BiH istakao je da je ovo za Hrvate vanredno stanje i da su zato izabrani predstavnici ovog naroda Incku ponudili svoje mandate.

"Nadam se da će nakon današnjeg sastanka Savjeta za sprovođenje mira doći do razuma i da će biti stabilizovani odnosi u BiH kako ne bismo upadali u novu krizu. Da li će za to biti mudrosti u OHR-u vidjećemo", rekao je Čović.

Govoreći o novouspostavljenoj vlasti u FBiH, Čović je ocijenio da je ignorisana volja hrvatskog naroda i grubo narušen ustavni poredak i zakonodavstvo BiH.

"Nemamo pravo djelovati u skladu sa odlukama OHR-a ako dođe do nametanja i ovu privremenu odluku proglase i konačnom. Onda imamo stanje u kojem će oni preuzeti odgovornost, a mi prema toj vladi nemamo veze", rekao je Čović.

Čović je potvrdio da su razgovori sa diplomatama i ambasadorima o formiranju vlasti proteklih dana vođeni profesionalno i da je bio ponuđen "neki model kompromisa, ali to je bio model SDP-a i Zlatka Lagumdžije u kojem nije bilo nijednog elementa kompromisa u traženju rješenja za BiH".

"Kada smo vidjeli da nema mogućnosti da popravimo svoje stanje, da zaštitimo naš narod koji predstavljamo, onda smo jasno rekli da ne želimo participirati u toj vlasti, jer bimo time samo amnestirali ovo što radi gospodin Lagumdžija, koji evidentno želi FBiH pretvoriti u bošnjački entitet", rekao je Čović.

Čović dodaje da su na ovim razgovorima dobili i mogućnost da HDZ dobije mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ali su "jasno pokazali" da ovo ne rade da dobiju tri ili četiri fotelje, nego da bi stvorili ambijent u kojem će legitimni predstavnici srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda vršiti vlast.

"Nama niko neće govoriti `Evo vam jedna trećina ili dvije petine vlasti`. Time se otvara mogućnost da vam bošnjačke stranke kažu: `Ovog puta vam dajemo toliko, a idući put vam nećemo ništa dati`", kaže Čović.

On najavljuje da će na predstojećem hrvatskom narodnom saboru, koji će okupiti sve legitimne predstavnike hrvatskog naroda, zauzeti neka druga stajališta, ali u skladu sa Ustavom, jer, kako je istakao, na kršenje Ustava i zakona ne smije se odgovoriti novim kršenjem Ustava i zakona.

Čović kaže da hrvatska samouprava u ovom trenutku nije opcija, jer hrvatski predstavnici žele sve raditi po Ustavu i zakonu.

"Samo na taj način mijenjajući stanje možemo doći do ravnopravnosti. Mi smo najmalobrojniji narod i nama sistem najviše odgovara i zato smo se opredijelili da idemo tim putem", rekao je Čović.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) pozvao je na brzo rješavanje pravnih pitanja u vezi sa formiranjem novih vlasti Federacije BiH i primio k znanju napore visokog predstavnika Valentina Incka da podrži taj cilj.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE