• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TI: Institucije BiH neinformisane o korupciji

Istraživanje pokazalo da je dosadašnja primjena Strategije za borbu protiv korupcije generalno nezadovoljavajuća.

 TI: Institucije BiH neinformisane o korupciji Izvor: MONDO

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) predstavio je rezultate monitoringa provođenja BiH Strategije za borbu protiv korupcije 2009.-2014.,kao i rezultate istraživanja on tome koliko su institucije u BiH upoznate sa Strategijom i svojim nadležnostima u okviru njenog provođenja.

TI BiH je upozorio da je dosadašnja primjena Strategije za borbu protiv korupcije  generalno nezadovoljavajuća, te je gotovo izostala, imajući u vidu da Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije još  nije osposobljena.

Niti jedna od osnovnih komponenti strategije, a to su izgradnja kapaciteta Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, prevencija korupcije, obrazovanje, obuka i upoznatost javnosti, provedba zakona, te koordinacija i provedba strategije, nije provedena u mjeri predviđenoj za protekli preiod.

S druge strane, istraživanje upoznatosti institucija sa Strategijom, pokazalo je da upravo one institucije koje bi trebalo da budu uključene u implementaciju Strategije i Akcionog plana, ni same nisu dovoljno upoznate sa tim šta predviđa Strategija i koje su njihove nadležnosti u okviru njihove primjene.

Jedan od uzroka toga je što nisu sačinjena posebna uputstva ili smjernice kako da se provode obaveze koje proističu iz Strategije za borbu protiv korupcije. Ovo je potvrđeno i nalazima prema kojima veliki dio ispitanika iz institucija na entitetskim, kantonalnim i nivou Brčko distrikta BiH tvrdi da je za Strategiju čulo iz medija, a ne zvaničnim putem.

Takođe,  40 odsto ispitanika iz Savjeta ministara navodi da nema izvještaje o pokazateljima implementacije Strategije borbe protiv korupcije u pojedinim institucijama, a kao glavni razlozi za to se navode nejasno definisane nadležnosti (20 odsto ) i neažurnost (20 odsto). Više od polovine ispitanika je navelo da nisu uopšte ili su samo djelimično započeli sa realizacijom predviđenih aktivnosti, dok samo 11 odsto navodi da su u potpunosti ispunjene obaveze. Bez obzira u kojoj fazi se nalazi implementacija Strategije, najčešće navođeni razlozi za ovakvo stanje su neažurnost svih aktera u procesu, podijeljene nadležnosti, loša koordinacija i komunikacija i nepostojanje jasnih smjernica za djelovanje.

Zbog svega ovoga neophodna je istinska predanost svih nivoa vlasti i svih nadležnih institucija pri ispunjavanju strateških ciljeva za borbu protiv korupcije. Takođe, nalazi istraživanja pokazuju da je neophodno osigurati odgovarajuću saradnju institucija s ciljem upoznavanja s obavezama koje proizilaze iz Strategije, te jasno precizirati linije i mehanizme odgovornosti za ispunjavanje obaveza iz Strategije.

Navedeni podaci pokazuju da je u BiH borba protiv korupcije još deklarativnog karaktera, te da nema dovoljno volje da se doneseni zakoni i strategije zaista i primjenjuju. TI BiH naglašava važnost ozbiljnijeg pristupa provođenju Strategije za borbu protiv korupcije, imajući u vidu ogromnu prisutnost korupcije u BiH, te činjenicu da prethodne tri strategije koje su se bavile borbom protiv korupcije uopšte nisu primjenjivane, te da je ovo prva strategija za čiju koordinaciju je predviđeno posebno tijelo, čija operacionalizacija bi trebalo da bude najveći prioritet, ukoliko se želi napraviti ikakav pomak u provođenju strategije.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE