• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament Srpske o referendumu

Predsjednik RS Milorad Dodik zatražio je sjednicu NS RS, na kojoj bi poslanici raspravljali o referendumu o potrebi postojanja Suda i Tužilaštva BiH.

 Parlament Srpske o referendumu  Izvor: MONDO

"Očekujemo da će se građani RS natpolovičnom većinom izjasniti da nisu za ovakav Sud i Tužilaštvo, i RS bi nakon toga trebalo da donese zakon kojim neće priznavati odluke tog Suda i Tužilaštva na teritoriji RS", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci i dodao da će se o ovoj informaciji izjasniti i Vlada RS.

On je izrazio uvjerenje da će Narodna skupština RS zasjedati u narednih sedam do deset dana, naglašavajući da su Sud i Tužilaštvo BiH neustavne institucije, jer su osnovane zakonom koji je donio visoki predstavnik 2000. godine.

Dodik je rekao da će prije održavanja referenduma tražiti da se reformiše djelovanje Suda i Tužilaštva BiH ili da se ukine njihovo djelovanje na teritoriji RS.

"Došli smo do situacije da se ovim institucijama mora ponuditi mogućnost da se one reformišu ili da se ukine njihovo djelovanje na prostoru RS i naše aktivnosti idu upravo u tom pravcu", istakao je predsjednik RS.

On je naglasio da Sud i Tužilaštvo BiH nisu državne institucije jer nisu nastale na pravu, a za njihovo formiranje niko nije tražio saglasnost Srpske.

"Nakon referenduma, koji će biti obavezujući za institucije RS, tražićemo da se naši ljudi povuku iz ovih institucija", rekao je Dodik.

On je podsjetio da ni Sud ni Tužilaštvo u BiH nisu procesuirali zločine u Dobrovoljačkoj ulici, Tuzlanskoj koloni, zločine koje je počinio general Armije RBiH Atif Dudaković, kao ni logore u kojima su bili zatvoreni Srbi. "I zato smo primorani da od Narodne skupštine RS zatražimo izjašnjavanje o ovom pitanju", rekao je Dodik.

Predsjednik RS dodao je da će razgovarati sa svim poslaničkim klubovima u parlamentu Srpske i da će na vanrednoj sjednici imati uvodno izlaganje o ovom pitanju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE