• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ICMP: Pomoć u identifikaciji dvije trećine nestalih

Međunarodna komisija za nestale u BiH do sada je pomogla identifikaciju dvije trećine od ukupnog broja nestalih tokom rata.

 ICMP: Pomoć u identifikaciji dvije trećine nestalih Izvor: MONDO

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno da je direktor ove komisije Ketrin Bomberger članu predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću predstavila aktivnosti ICMP-a, kao i ukupan progres koji je ostvaren u pronalaženju, ekshumaciji i identifikaciji nestalih tokom oružanih sukoba devedesetih godina.

Ona je naglasila činjenicu da je BiH, uz podršku ICMP-a, uspostavila jedinstvene institucije, kao što je Institut za nestale, zatim zakonodavne mehanizme, poput Zakona o nestalim, te da je napravljena Centralna evidencija nestalih osoba.

Bomberger je obavijestila Izetbegovića da će u oktobru biti organizovana konferencija na visokom nivou povodom obilježavanja 15. godišnjice postojanja ICMP-a, navodeći da bi to trebalo da bude dobra prilika da široj javnosti u regionu budu obezbijeđene tačne informacije o procesu traženja nestalih, kao i o do sada postignutim rezultatima.

Prema njenim riječima, mnogi u međunarodnoj zajednici su impresionirani onim što je BiH do sada uradila po pitanju nestalih, a ta iskustva se mogu prenijeti drugima.

Izetbegović je zahvalio ICMP-u, navodeći da daje punu podršku radu te komisije u BiH i u regionu.

On je zadovoljan dosadašnjim rezultatima postignutim u procesu identifikacije nestalih, dodajući da se nada da će taj proces pomoći u ostvarenju pravde i dugotrajnog mira na ovim prostorima.

Izetbegović je dodao da će učiniti sve da Zakon o nestalim u potpunosti bude implementiran i da Institut za nestale BiH radi u punom kapacitetu.

On se saglasio sa idejom organizovanja konferencije na visokom nivou povodom obilježavanja 15. godišnjice postojanja ICMP-a i izrazio očekivanje da će ona biti održana u BiH.

Izetbegović je izrazio nadu da će ICMP nastaviti globalno djelovanje upravo iz BiH, jer za tako nešto postoje svi uslovi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE