• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada FBiH legalna "u naredna tri mjeseca"

Zamjenik premijera FBiH Desnica Radivojević tvrdi da nova Vlada FBiH radi potpuno legitimno, jer je OHR zvanično donio takvu odluku.

 Vlada FBiH legalna "u naredna tri mjeseca" Izvor: MONDO

"Rečeno je da je Vlada zvanično legalna i legitimna u narednom periodu, odnosno u naredna tri mjeseca", rekao je Radivojević na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice federalne Vlade održane u četvrtak.

Radivojević, koji je federalni ministar prostornog uređenja, naveo je da je u federalnoj Vladi u potpunosti obavljena primopredaja dužnosti.

"Predsjednik komisije za primopredaju dužnosti potvrdio je da je primopredaja izvršena u potpunosti i transparentno", rekao je Radivojević.

Bivši federalni ministri iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ranije su reagovali na pisanje pojedinih medija da je Vladina komisija za primopredaju dužnosti utvrdila da je primopredaja izvršena u svih pet ministarstava u kojima je bilo problema s primopredajom, te naglasili da nisu izvršili primopredaju dužnosti već da su svoje mandate stavili na raspolaganje visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku.

Federalnim medijima to su potvrdili dosadašnji ministri Damir Ljubić, Vjekoslav Bevanda i Nevenko Herceg, navodeći da sada čekaju odgovor OHR-a.

Incko je u srijedu izjavio da novoizabrana Vlada FBiH ostaje u funkciji sve dok je na snazi njegov nalog o suspenziji odluka Centralne izborne komisije o formiranju vlasti u ovom entitetu. On je pojasnio da je nalog o suspenziji donio uz podršku ambasadora Savjeta za provođenje mira, te da za promjenu te odluke, takođe, treba da bude održi sastanak amabasadora PIK-a.

Dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto ranije je povukla zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH i odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, te predala mandat visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku.

Grupa stranaka oko SDP-a BiH formirala je 17. marta vlast u FBiH, koju većinske hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990 smatraju nelegalnom i nelegitimnom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE