• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na ljeto stiže šef delegacije EU u BiH?

Dolazak šefa delegacije EU u BiH i preseljenje OHR-a na novu adresu moglo bi da se desi na ljeto, iako još nema tačnog datuma.

 Na ljeto stiže šef delegacije EU u BiH? Izvor: MONDO

Postoje nekoliko dobrih kandidata za šefa delegacije EU u BiH i sada se radi na užem izboru, a kao datum njegovog dolaska u BiH i odlaska OHR-a na novu adresu najčešće se pominje ljeto, iako još nema tačnog datuma, rekli su Srni evropski izvori.

Šef OHR-a bi tada premjestio svoju, mnogo manju kancelariju u Beč ili Brisel, a nastupio bi novi šef delegacije EU, sa kancelarijom od dvadesetak ljudi. U prvo vrijeme, šef OHR-a zadržao bi bonska ovlašćenja, ali se ne bi miješao u svakodnevna dešavanja u BiH.

Novi šef delegacije EU u BiH preuzimao bi postepeno sankcijska ovlašćenja, ali još nije jasno da li bi neko vrijeme one bile paralelne sa još aktivnim bonskim ovlašćenjima šefa OHR.

Sankcijska ovlašćenja koja će imati budući šef delegacije biće slične onima koje EU momentalno ima za Bjelorusiju. To bi mogla da bude, na primjer, zabrana putovanja u EU ili blokiranje evropskih bankovnih računa.

Nagađanja o imenu novog šefa delegacije uzimaju u obzir da će "pojačana evropska prisutnost" konkretno značiti da će EU misija u BiH biti jednako značajna kao misija u Prištini i Vašingtonu, i možda druga ili treća po popunjenosti. Smatraće se misijom visokog profila, jer će njen zadatak biti objektivno složen i težak.

Iako o tome nema pravila, ipak se misli da će mjesto u Sarajevu da zauzme osoba iz neke velike evropske zemlje, a najčešće se spominje Njemačka. To bi mogao da bude neko ko je već imao iskustva vodeći sličnu misiju na Kosovu, kažu izvori, ali, dodaju, još ništa nije odlučeno. Zamjenik šefa delegacije EU, vjerovatno, će da bude Italijan, kažu nezvanični evropski izvori.

Ko god da bude, to neće biti individualna prijava, nego će imati podršku zemlje iz koje dolazi.

Dok izbor novog šefa delegacije teče prema planu, nove političke tenzije u BiH izazivaju zbunjenost i u Briselu.

Evropski izvori u Briselu smatraju da je namjera visokog predstavnika u BiH Valentina Incka bila da suspendovanjem odluka CIK dobije odluku Ustavnog suda o formiranju vlasti u Federaciji BiH, i na tome će i dalje raditi.

Incko će doći u Brisel narednog utorka da bi o BiH razgovarao sa relevantnim funkcionerima i stalnim ambasadorima evropskih zemalja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE