• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ničija zemlja od 57 miliona kvadrata

Između Republike Srpske i Federacije BiH postoji 57 miliona metara kvadratnih zemljišta za koje se ne zna kojem entitetu pripada

 Ničija zemlja od 57 miliona kvadrata Izvor: MONDO

Naime, NATO nije preduzeo ništa o pitanju usaglašavanja dvije strane, iako je Geodetska uprava RS krajem januara dostavila detaljan plan razgraničenja.

U Upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove RS rečeno je "Glasu Srpske" da je opis međuentitetske granice urađen uz korišćenje karte BiH koju je koristilo i Ministarstvo odbrane SAD u Dejtonu.

"Liniji koja je u Dejtonu povučena sa jednim milimetrom, na terenu je 50 metara širine. Našli smo centralnu liniju i utvrdili opis granice u dužini 1.146 kilometara između RS i FBiH. Predali smo to NATO, ali nam još ništa nisu odgovorili", rečeno je u Upravi.

Linija razgraničenja prolazi kroz 42 opštine Srpske, a njom su presječena privatna imanja u dužini od 520 kilometara.

"Postoji više od 14.000 privatnih parcela za koje njihovi vlasnici ne znaju da li pripadaju RS ili Federaciji", istakli su u Geodetskoj upravi i dodali da granična linija prolazi kroz državnu svojinu u dužini od 630 kilometara, što stvara velike probleme, posebno zbog eksploatacije šumskih bogatstava.

Upravni odbor Savjeta za primjenu mira /PIK/ podsjetio je RS i FBiH na Aneks dva Dejtonskog sporazuma, kojim je regulisana obaveza entiteta da identifikuju i utvrde međuentitetsku liniju razgraničenja, te istakao da on mora da bude ispunjen.

U NATO je rečeno da je od Srpske zaprimljen značajan broj dokumenata, te da je transparentnost RS u ovom pitanju vrijedna poštovanja.

"Trenutno se svi materijali prevode i analiziraju, a poslije toga ćemo, zajedno s komandantom Eufora, izabrati odgovarajući način za bavljenje ovim pitanjem", rečeno je u NATO štabu u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE