• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU izdvojila 27 miliona za deminiranje BiH

EU je za deminerske operacije i jačanje deminerskih kapaciteta u BiH od 1996. godine izdvojila oko 27 miliona evra.

 EU izdvojila 27 miliona za deminiranje BiH  Izvor: MONDO

Šef Sekcije operacija pri Delegaciji EU u BiH Natalija Danisk je na konferenciji za novinare upriličenoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina, u prostorijama Centra za uklanjanje mina, istakla da je u sklopu Instrumenta za pretpristupnu pomoć izdvojeno više od dva miliona evra za deminersko izviđanje i čišćenje oko 1,6 miliona metara kvadratnih rizične površine.

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Dušan Gavran izrazio je nadu da bi utvrđenom dinamikom i dodatnim naporima nadležnih institucija do 2019. mogao biti riješen problem zaostalih mina.

Na konferenciji, na kojoj su glavna tema bili projekti protivminskog djelovanja koji se realizuju uz podršku EU, učestvovali su i predstavnici nevladinih organizacija "Posavina bez mina" Svjetlana Pavlović, Udruženja za eliminaciju mina - UEM Nusret Čomor i "Pro Vita" Filip Filipović.

Oni su naglasili da će u periodu od godinu dana aktivnostima ovih organizacija biti deminirano oko 1,6 miliona metara kvadratnih rizične površine.

Prisutnima je prikazan kratki film "Zemlja bez mina do 2019. godine" sa sloganom "Zajedno možemo više" i e prezentovana oprema BH MAK-a, nakon čega je organizovan odlazak na deminersku lokaciju u Hadžićima.

U spomen na stradale deminere u BiH uručena je zahvalnica najstarijem demineru angažovanom od 1996. godine, kao i lokalnoj deminerskoj organizaciji "Amfibia".

U BiH je od 1996. do 2010. pretraženo 2 757 kilometara kvadratnih i uništeno 53 516 protivpješadijskih i 7 570 protivtenkovskih mina, kao i 45 043 komada neeksplodiranih smrtonosnih sredstava.

Od 1996. godine 1 674 lica stradala su u eksplozijama mina ili neeksplodiranih smrtonosnih sredstava, od kojih 590 sa smrtnim ishodom, dok je u istom periodu stradalo 109 deminera od kojih 44 smrtno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE