• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija spreman za formiranje vlasti

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je spreman da u najkraćem roku formira vladajuću većinu na nivou BiH.

 Lagumdžija spreman za formiranje vlasti Izvor: MONDO

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je u Vašingtonu da je SDP sa strankama potpisnicama Platforme spreman da u najkraćem roku formira vladajuću većinu na nivou BiH i da bi najpraktičnije bilo da im se u tome pridruži i vladajuća većina iz Republike Srpske.

U saopštenju SDP-a BiH navodi se da je Lagumdžija danas u Centru za transatlantske odnose na Pol H. Niče školi za napredne međunarodne studije, Džons Hopkins Univerziteta u Vašingtonu održao uvodno izlaganje o temi ''Šta se događa u BiH: Izazov formiranja državne vlasti šest mjeseci nakon izbora".

Tokom izlaganja, Lagumdžija je iznio stav da je formiranjem nove vlasti u Federaciji BiH zaustavljeno rušenje ustavnog poretka FBiH. On je rekao "da je cilj rušenja Ustava bilo izazivanje haosa i bezakonja, te neisplaćivanje primanja za ogroman broj budžetskih korisnika".

Lagumdžija je napomenuo da je nova Vlada FBiH već počela da se hvata u koštac sa nasljeđenim problemima i da je umjereno optimističan zbog činjenice da je ovo prva vladajuća većina u dejtonskoj BiH koja je formirana na jasnom programu.

On je izrazio uvjerenje da vladajuća većina iz RS, predvođena SNSD-om, neće puno odugovlačiti sa formiranjem vladajuće većine na jasnom programu i obavezama na nivou BiH.

Iduće četiri godine je Lagumdžija okarakterisao kao period u kojem BiH mora u Ustav ugraditi mehanizme arbitraže koje danas jedino posjeduje OHR, i primjeniti odluku Sejdić-Finci na svim nivoima gdje je ona primjenjiva.

Lider SDP smatra da će BiH morati institucionalizovati mogućnost države da obezbijedi jedinstvo i sama ispuni kriterijume za NATO i EU članstvo.

Lagumdžija je zaključio da buduća vladajuća koalicija na nivou BiH treba imati za cilj da se na kraju njenog mandata 2014. godine obilježi kraj stoljeća ratova u Evropi ulaskom BiH u NATO i započetim procesom pregovora za članstvo u EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE