• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljekari u RS uskoro osigurani od grešaka

Ljekari u Srpskoj uskoro će biti osigurani od odgovornosti zbog eventualnih propusta koje naprave u liječenju pacijenata.

 Ljekari u RS uskoro osigurani od grešaka Izvor: MONDO

Ovo je za "Glas Srpske" izjavio predsjednik Komore doktora medicine RS Momčilo Biuković.

On je rekao da Komora već duže vrijeme aktivno radi na osiguranju ljekara u RS od profesionalne greške i odgovornosti, navodeći da će sredinom aprila biti definitivno usvojen stav Komore, nakon kojeg slijedi objavljivanje tendera i izbor osiguravajuće kuće.

Navodeći da u Srpskoj ima oko 3 000 ljekara i da će to biti veliki posao za osiguravajuće kuće, Biuković je istakao da će svi doktori biti osigurani na određenu novčanu sumu, a da će ljekarima koji rade rizičnije poslove biti ponuđeno i dodatno osiguranje, koje će sami doplaćivati.

"Već smo odredili i komisije koje će poslije objavljivanja tendera da rade osiguranje ljekara u RS. Ne bježimo od toga da ljekarska greška postoji, a u posljednjem periodu ima i veliki broj pritužbi, koje se najčešće odnose na hirurške i operativne zahvate ljekara", rekao je Biuković.

Generalni direktor Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić naglasio je da je neophodno i pozitivno da se svi ljekari u Srpskoj osiguraju od profesionalne odgovornosti, odnosno ljekarske greške.

Predsjednik Udruženja ljekara doktora porodične medicine RS Draško Kuprešak precizirao je da ovaj vid osiguranja ima višestruki značaj za zdravstvene profesionalce, navodeći da je djelatnost medicinskog osoblja, a ponajviše ljekara jedna od najodgovornijih u društvu.

On je naglasio da raste pritisak na ljekare u smislu izloženosti sudu javnosti bez argumentacije u velikom broju slučajeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE